Alle bushaltes binnen jaar gelijkvloers

RandstadRail had de primeur in het openbaar vervoer: mensen in een rolstoel kunnen in principe zonder hulp met de sneltram reizen. Nu is het de beurt aan de bussen om zoveel mogelijk toegankelijk te worden voor mensen met een handicap. Daarvoor moeten in Zoetermeer bijna alle 82 bushaltes in Zoetermeer op de schop. Het niveau van de halte moet gelijk zijn aan de busvloer. Dankzij de ophoging moet een gelijkvloerse instap ontstaan.

“In de praktijk betekent dat meestal niet alleen de halte op de schop moet,” licht een woordvoerder van de gemeente toe. “Je moet de halte netjes laten aflopen naar het trottoir. Soms zal een abri verplaatst moeten worden. Ook kan het zijn dat een halte tien meter naar links of rechts wordt verplaatst.”

De voorbereidende werkzaamheden voor de metamorfose van de Zoetermeerse bushaltes zijn al vol op in gang gezet. “Het gaat vooral om ambtelijke voorbereidingen. Van bijn alle haltes moet een tekening worden gemaakt. Sommige haltes, bijvoorbeeld aan de Aziëweg, zijn nu alleen per trap bereikbaar. Daarvoor moet een hellingbaan in de plaats komen.”

De gemeente verwacht volgens de woordvoerder na de zomer met het ombouwen van de bushaltes te kunnen beginnen. “Het project moet uiterlijk in het voorjaar van 2011 zijn afgerond.”

Het project wordt gefinancierd met subsidies van stadsgewest Haaglanden. Per halte wordt 18.500 euro beschikbaar gesteld om deze beter toegankelijk te maken. Voor het verplaatsen van abri’s komt 1.500 euro per bushokje beschikbaar. Het gehele project gaat het stadsgewest ongeveer 1,8 miljoen euro kosten.

Het busstation van Centrum West zal overigens niet op de schop gaan. “De haltes hier voldoen al aan alle eisen, alleen de rolstoelhellingen zijn nog niet goed. De gaan we nog corrigeren.”

Reactie achterlaten