Snelle bus naar Leiden goed alternatief voor auto

Dat blijkt uit een analyse van ingenieursbureau Movares, dat in opdracht van de provincie Zuid-Holland heeft onderzocht welke openbaar vervoerverbindingen in de regio een impuls kunnen gebruiken. Het traject Zoetermeer – Leiden komt bij dit onderzoek als beste uit de bus.

Aanleg van een vrije busbaan kan leiden tot meer reizigers, een beter alternatief voor de auto en een ontsluiting van de regio. Op dit moment rijd tbus 206 al twaalf keer per uur in de spits tussen Leiden en Zoetermeer. In de toekomst worden de spitstijden verruimd. Buiten de spits kan zes keer per uur over de busbaan worden gereden. Volgens de onderzoekers vormt de busbaan dan een goed alternatief voor het autoverkeer op de drukke provinciale weg N206.

De aanleg van een busbaan wordt geschat op circa 100 miljoen euro. Gezien de reizigersgroei noemen de onderzoekers dit een ‘redelijk kosteneffectieve investering’.

Ook de route Zoetermeer – Bleiswijk is door de onderzoekers tegen het licht gehouden. Met een nieuwe busbaan langs de A12 en een bus die zes keer per uur rijdt kan het aantal reizigers met een ongeveer de helft toenemen. Het zou een goed alternatief kunnen zijn voor de verstopte A12. Op dit moment rijdt bus 173 in de spits tweemaal.

De aanleg van deze busbaan wordt geschat op circa 25 miljoen euro. De exploitatiekosten van de lijn worden verviervoudigd.

Reactie achterlaten