NS: beter af met stoptrein

Onlangs werd de oude wens van de gemeente Zoetermeer om weer een Intercitystation te krijgen nieuw leven blazen door de VVD. Het belangrijkste argument: het is raad dat de derde stad van Zuid-Holland daar niet over beschikt.

Maar volgens NS is dat helemaal niet zo gek. Want: Zoetermeer ligt niet op een eiland. “In de jaren tot 2007 bleek dat passagiers op het traject Den Haag/Rotterdam via Gouda naar Utrecht niet altijd goed bediend werden,” zegt NS-woordvoerder Henk van den Broek.

Zo waren de verbindingen tussen Nieuwerkerk a/d IJssel, Zoetermeer Oost en Den Haag Ypenburg met Gouda matig. In Zoetermeer kon dat probleem echter niet opgelost worden. Ook de groei van het aantal reizigers kon hier niet opgevangen worden.

“Daarom is toen gekozen om van Gouda een overstapknooppunt tussen intercity’s en sprinters te maken.” Sprinters rijden sindsdien vier keer per uur tussen Den Haag en Woerden, waardoor Den Haag Ypenburg en Zoetermeer Oost veel meer reismogelijkheden hebben.

Van den Broek stelt dat reizigers die vanuit Zoetermeer verder het land in moeten, sinds 2007 ook beter af zijn. “Toen kon je twee keer per uur naar Gouda, maar daar was vervolgens geen snelle verbinding naar Utrecht, Arnhem, Amersfoort en Zwolle. Nu is die er wel.”

De VVD denkt dat pendelende Zoetermeerders reistijd besparen als hun stad weer een intercityhalte heeft, maar volgens Van den Broek klopt dat niet: “De reistijd tussen Zoetermeer en Utrecht is na 2007 gelijk gebleven, maar per uur gaan er wél twee keer zoveel treinen.”

Reactie achterlaten