Onvrede over Stappentax

De eerste zaterdag van de Stappentax liep boven verwachting. “Vooraf was gerekend op ongeveer 100 jongeren, maar het waren er uiteindelijk 300 die zich afgelopen zaterdag lieten vervoeren,” zegt directeur Christos Karatzias van Taxi Zoetermeer, die de taxibus rijdt.

Het bleek noodzakelijk een extra bus in te zetten om de wachttijden niet te hoog te laten oplopen. “Het niet voorzien dat de Stappentax direct zo goed bekend zou zijn,” zegt de gemeente.

Toen vervoermaatschappij Connexxion nog de Stappenbus exploiteerde, maakten er 30 mensen per nacht gebruik van. De bus reed een vaste route langs een aantal opstapplaatsen en de horecagelegenheden in Zoetermeer.

Vanzelfsprekend is Karatzias in zijn nopjes met deze aantallen, maar hij kan zich voorstellen dat zijn concurrenten niet staan te juichen. Nu niet, maar op langere termijn ook niet.

“Nu is het vervoer nog gratis. Maar stel dat het op termijn een of twee euro kost om je te laten halen en brengen. Dan pakt toch niemand een taxi meer?” Dat vreest mede-eigenaar Puck van Dorp van taxibedrijf Van Dorp eigenlijk ook. Ze vindt het maar niks, de Stappentax: “Het slaat nergens op.”

Vooral kleine ondernemers met twee auto’s hebben te lijden onder de Stappentax. Die leven praktisch van het weekend,” legt Van Dorp uit. “Standaard staan er twee taxi’s bij Locomotion.”
Door de weeks rijden er bijna geen taxi’s in Zoetermeer. “Een enkele keer maar, voor vervoer naar het ziekenhuis. Meer is het echt niet.”

De onderneemster had graag gezien dat een aantal Zoetermeerse bedrijven deel had kunnen nemen aan de proef, in plaats van maar één bedrijf. “Dan hadden er wat meer mensen van kunnen profiteren. Waarom is het eigenlijk niet openbaar aanbesteed?”

Dat is niet gebeurd, legt een woordvoerster van de gemeente uit, omdat het een proef betreft. “As we na de pilot, die een jaar duurt, besluiten hiermee door te gaan, besteden we het Stappentaxvervoer wel openbaar aan.”

Of er na dat jaar ook betaald moet worden voor de ritjes, weet de woordvoerster nog niet. “het is te vroeg om daarover iets te zeggen. We zijn met de Stappentax begonnen vanwege de veiligheid van de gebruikers, maar ook vanwege de overlast van uitgaanspubliek.”

Over een jaar gaan de betrokkenen -de gemeente en uitgaansgelegenheden Amphion, Locomotion, Hipp, Spetters en de Boerderij -met elkaar rond de tafel zitten. “We kijken wat de resultaten zijn en bepalen dan hoe het verder gaat.” Dan wordt ook bepaald of er straks een vergoeding gevraagd wordt.”

Bedrijfsleider Daniël Heemskerk van Amphion denkt dat het daar wel van gaat komen. Hij is erg blij met de Stappentax. “Als vader van een 16-jarige dochter geeft zo’n bus een geruststellend gevoel.”

Reactie achterlaten