Busproef zonder resultaat

De gemeente Zoetermeer gaf begin vorig jaar het start openbaar vervoer. Een actie die goed paste in de plannen voor een duurzaam Zoetermeer. Met een proef waarbij reizigers gratis konden reizen hoopte de gemeente meer mensen uit de auto en in het openbaar vervoer te krijgen.

Die wens kwam maar ten dele uit. De proef die werd uitgevoerd door busmaatschappij Veolia was bedoeld voor nieuwe inwoners van de gemeente, kinderen tussen de 4 en 11 jaar en de 65+-ers met Zoetermeerpassen. Tijdens de decemberdrukte konden zelfs alle reizigers, inwoners en bezoekers, gratis gebruikmaken van de buslijnen 70, 71, 72 en 121. Lijnen waarmee onder andere het stadscentrum, de Dorpsstraat en een aantal winkelcentra makkelijk bereikbaar waren. De stimuleringsmaatregele kostte uiteindelijk 25.000 euro.

Geen effect

Toch leverde geen van de stimuleringsmaatregelen het gewenst effect op. “Het sloeg niet voldoende aan,” aldus een gemeentewoordvoerder. “Eigenlijk waren de resultaten dubbel. Het was druk, de bussen waren goed bezet.” Tegelijk reden er niet minder auto’s door de stad. Het uitblijven van resultaten is volgens de woordvoerder van meerdere factoren afhankelijk. Zo gold de actie bijvoorbeeld slechts tot aan de gemeentegrenzen en maakte de lijnen van Randstadrail geen deel uit van de regeling. Gevolg was dat automobilisten van buiten de stad niet aangemoedigd werden om met het openbaar vervoer te reizen.

Maar het grootste probleem zat in de infrastructuur van Zoetermeer zelf. Die is goed. “We hebben riante faciliteiten”, vervolgt de woordvoerder. “Je kunt als automobilist zo het Stadshart binnenrijden. Met drie- tot vierduizend parkeerplekken, waarvan een deel ook nog eens de eerste paar uur gratis zijn, is het moeilijk mensen uit de auto te krijgen.”

Het lijkt er dus op dat juist de effectieve beleidsvoering van de gemeente op economisch gebied de grootste uitdaging vormt voor haar doelstelling van een duurzame ontwikkeling. “En om nu te zeggen dat het stimuleren van het openbaar vervoer ten koste moet gaan van de economische vooruitgang, maar misschien wat ver.” Om maar te zwijgen over de kosten die het zich meebrengt om het allemaal weer te veranderen. In elk geval is gratis openbaar vervoer voorlopig nog niet de sleutel tot een duurzaam Zoetermeer.

De gemeente gaat nu op zoek naar andere manieren om het autogebruik te verminderen. Makkelijk is dat allerminst. “Een prikkel om de achterbankgeneratie in de bus te krijgen, is er niet.”

Reactie achterlaten