Dienstregelingsvoorstellen 2012 met bezuinigingen

Het Stadsgewest Haaglanden heeft voorstellen gedaan voor de nieuwe tram- en busdienstregeling 2012. Omdat Haaglanden moet bezuinigen, omvatten de voorstellen een bezuinigingstaakstellen en dus het schrappen van lijnen. Voor Zoetermeer zijn de voorstellen als volgt.


Lijn 3 Krakeling – Loosduinen
Tramlijn 3 behoudt zijn huidige route. Op zondag wordt nog maar een kwartierdienst gereden in plaats van een twaalf minutendienst. In de spits zal deze lijn nog maar eens in de tien minuten rijden. Zie ook lijn 3K en 4.

Lijn 3K Krakeling – S.Lohmanplein
Deze spitsversterking zal niet meer in Zoetermeer rijden. Deze lijn beperkt zich tussen De Savorninlohmanplein en Laan van NOI laag. Daarbij stopt de tram niet bij halte Beatrixkwartier maar wel bij de andere haltes langs de route. Deze lijn zal een tien minutendienst rijden, afwisselend met lijn 3-gewoon.

Lijn 4 Javalaan – De Uithof
Tramlijn 4 behoudt zijn huidige route. Op zondag wordt nog maar een kwartierdienst gereden in plaats van een twaalf minutendienst. In de spits zal deze lijn nog maar eens in de tien minuten rijden. Zie ook 4K en 3.

Lijn 4K Javalaan – Monstersestraat
Deze spitsversterking rijdt eens in de tien minuten. Er zal gereden worden met gekoppelde tramstellen, dus met dubbele capaciteit. De tijden van lijn 4K worden afgestemd met de Erasmuslijn-metro, die eveneens zes keer per uur zal gaan rijden. Wegens werkzaamheden aan de eindhalte van de E-lijn op Den Haag Centraal, zal de Erasmuslijn waarschijnlijk ingekort worden tot Leidschenveen of Laan van NOI. Reizigers vanuit Rotterdam en Pijnacker kunnen dan op de lijn 4K overstappen die met gekoppelde stellen extra capaciteit biedt.

RandstadRail totaal
Momenteel rijden in de spits in totaal 20 (=8+8+2+2) voertuigen per uur. In de nieuwe situatie zullen dat 24 zijn (6+6+12). Hoewel er dus minder ritten zijn (18 per uur), rijden er meer voertuigen per uur tussen Zoetermeer en Den Haag.

Lijn 30 Zoetermeer – Naaldwijk
Dit is een voor Zoetermeer nieuwe buslijn Naaldwijk – Kwintsheul – Wateringen – Rijswijk – Ypenburg – Leidschenveen – Zoetermeer. Nu eindigt deze lijn in Leidschenveen. Bus 30 rijdt twee keer per uur, in de spits vier keer per uur. Dankzij deze lijn kan van Zoetermeer zonder overstappen naar Ypenburg worden gereden. Daarnaast wordt ook de halte bij de Buytenparklaan (Snowworld) aangedaan; die taak van lijn 77 kan vervallen.

Lijn 50 Zoetermeer – Rijswijk
Lijn 50 naar Rijswijk gaat in de ochtendspits nog maar 4x/uur in plaats van 6x/uur.

Lijn 52 Rokkeveen – Rijswijk
Een aantal ritten tussen Rokkeveen en Rijswijk wordt opgeheven. De bus rijdt niet meer van station Zoetermeer naar Lansinghage. De belangrijkste functie blijft vervoer van Rijswijk naar Zoetermeer en terug. Zie ook lijn 74.

Lijn 54 Zoetermeer – Den Haag HS/HHS
Deze lijn wordt volledig opgeheven wegens te weinig reizigers.

Lijn 70 Centrum West – Noordhove
Bezien wordt of deze lijn in de ochtend een kwartierdienst kan rijden in plaats van een tien minutendienst. Op Centrum West startende ritten van lijn 50 en 121 kunnen dan eventueel hun rit beginnen in Noordhove om extra frequentie te bieden. Enkele ritten rijden door als lijn 74 naar Lansinghage, zodat van Noordhove een kwartierdienst naar het station ontstaat.

Lijn 74 Centrum West – Lansinghage
De lijn van voortaan via de Afrikaweg en station Zoetermeer rijden. Deze lijn wordt gekoppeld aan lijn 70 uit Noordhove. De tijden worden afgestemd op lijn 52 van/naar Rijswijk.

Lijn 77 Centrum West – Oosterheem
Omdat lijn 30 langs de Buytenparklaan gaat rijden, hoeft lijn 77 daar niet meer langs te rijden. Ook het ommetje om bij halte Voorweg te komen, wordt overgeslagen. Enkele vroege en late ritten vervallen wegens gebrek aan reizigers. Na het terugtrekken van de lijn 74 en 170 uit Driemanspolder is lijn 77 de enige in Driemanspolder.

Lijn 121/51 Zoetermeer – Delft
De spitssneldienst van lijn 121, lijn 51, wordt geïntegreerd in lijn 121. Daardoor rijdt lijn 121 in de spits vaker. De rijdtijdwinst van lijn 51 was beperkt en het vervoer via Pijnacker (overstap E-metro) is sterk gestegen. Ook de avond gaat lijn 121 vaker rijden: tot 22:00 een half uursdienst. De middagspits begint al om 15:00.

Lijn N6 Nachtbus Den Haag – Zoetermeer
Het voorstel is op alle nachtbussen op te heffen.

De voorstellen van de Provincie, relevant voor de lijnen 32, 206, 165, 177, 380, 381, 382 en 383 zijn nog niet bekend. De Stadsregio Rotterdam heeft aangekondigd het mes te zetten in het voorzieningenniveau in Lansingerland, de lijnen 170 t/m 174 en 270 t/m 274, wat ook invloed heeft op het Zoetermeerse vervoernet. Al eerder is overwegen om lijn 170 door Zoetermeer over de snelle route via de Afrikaweg te laten rijden.

Het volledige overzicht van de voorgestelde Veolia-wijzigingen vind je hier.

Reactie achterlaten