Loopbrug in een keer eruit

In de eerste plannen zou de brug in een aantal nachten tussen 28 april en 11 mei in delen weggehaald woden. Eerst het deel boven het spoor en vervolgens het restant in twee delen dat de Amerikaweg en de ventweg overspant.

Onderzoek aan de brug heeft echter aan het licht gebracht dat bij de constructie gebruik is gemaakt van spandraden. “Als je die draden doorknipt, wat zou gebeuren als je de brug in delen weghaalt, verliest de brug al zijn sterkte,” legt kraanmachinist Cor Sluijk uit. “En dan stort hij in.”

Sluijk is dezer dagen bezig de omgeving van de loopbrug vrij te maken van obstakels. Dat betekent vooral dat hij met zijn grote grijper opstaande delen afbreekt, zodat de brug op 3 mei opgetild en gedraaid kan worden zonder ergens tegenaan te stoten.

Sluijk kent de exacte plannen niet, maar denkt dat er vier grote kranen met een tilvermogen van vijf à zes ton elk de hele brug zullen optillen, hem een kwartslag draaien en hem dan neerzetten op een grote dieplader, die het gevaarte naar een plek brengt waar hij gesloopt kan worden. De stroom gaat waarschijnlijk van de bovenleiding

“Voor het karwei zal het nodig zijn de weg te bedekken met rijplaten over een oppervlakte van 3.200 vierkante meter, zodat de dieplader alle kanten op kan,” schat Cor Sluijk in.

De loopbrug van Randstadrailstation Voorweg is overbodig geworden door de trappen en liften van station Voorweg Hoog.

Reactie achterlaten