‘Steen door ruit is poging tot zware mishandeling’

Het incident waarbij een 19-jarige buspassagier vrijdag met een steen werd bekogeld, moet waarschijnlijk worden bezien als een poging tot zware mishandeling.

Dat denkt de Haagse strafpleiter mr. Ton Visser. “Er was vermoedelijk geen sprake van een aanmerkelijke kans dat het slachtoffer kon worden gedood. Daarom lijkt een poging tot doodslag of moord een brug te ver.”

De jonge Zoetermeerse vrouw was vrijdagavond de enige buspassagier in bus 70. Op de Lijnbaan in Noordhove werd de bus door onbekenden bekogeld. De passagier raakte lichtgewond. De gealarmeerde politie trof in de buurt van de Lijnbaan jongens aan, die echter ontkenden iets met het incident te maken te hebben.

Volgens Visser is het lastig om iets tegen deze groep jongeren te beginnen. “Ook al stonden ze in de buurt van het incident, direct bewijs lijkt er niet te zijn. En als zou blijken dat ze er wel iets mee te maken hebben, dan is het nog steeds moeilijk om hard te maken dat de daders het daadwerkelijk op het meisje hadden gemunt.’

Een woordvoerder van Connexxion bevestigt dat het busbedrijf ook aangifte heeft gedaan van het incident. “Dat is onze standaardprocedure. Gelukkig heeft niemand ernstig letsel opgelopen. Natuurlijk is ook de buschauffeur enorm geschrokken.”

Volgens de woordvoerder zijn bussen vaker doelwit van stenengooiers. “Maar gelukkig niet dagelijks. Naar mijn weten zijn er nog nooit mensen ernstig gewondd geraakt bij dit soort acties.”

De schade bedraagt volgens Connexxion ‘enkele honderden euro’s’.

Reactie achterlaten