Bruusk remmende tram leidt tot valpartijen

Henny van Boven is boos op de trambestuurders van Randstadrail. Volgens de Zoetermeerse is het slecht gesteld met de veiligheid in de sneltram tussen Den Haag en Zoetermeer. het is voor ouderen erg moeilijk om zich staande te houden tijdens het bruuske remmen en optrekken van het voertuig. De 74-jarige Van Boven heeft na verschillende valpartijen besloten niet met vervoermiddel te reizen. “Ik reed twee keer per week met Randstadrail. Door het stugge remmen en harde optrekken kon ik mijn evenwicht niet bewaren. Meestal werd ik net opgevangen door medepassagiers of controleurs. Als oudere kan je slechts hopen dat je niet door het gangpad wordt gegooid. het is in ieder gevalzeer, zeer irritant.”

Voor mensen die slecht te been zijn blijft het een hele verzoeking om met Randstadrail te reizen, volgens mevrouw Van Boven. “Zeker wanneer je met een rollator loopt. Je bent al niet zo snel en wanneer je dan eindelijk in de tram staat, moet je de rollator loslaten om in te checken met de chipkaart. Je komt handen tekort. Toen ik de laatste keer onderuit dreigde te gaan, werd ik opgevangen door een man die controleur bleek te zijn en heb ik het eens nagevraagd. Ligt het probleem nou bij de techniek? Of bij de bestuurder van de tram? Zijn antwoord was duidelijk: het ligt aan de bestuurder.”

Een woordvoerder van de Ouderenbond ANBO Den Haag bevestigt dit beeld. “We krijgen regelmatig klachten van ouderen over het openbaar vervoer in de regio. Vooral door de extra tijd die het ze kost om in te checken met hun OV-chipkaart is er geen tijd om een zitplaats te vinden. De bestuurder doet de deur dicht en gaat rijden.”

Mevrouw Van Boven begon een handtekeningen actie in haar ouderenflat om de veiligheid in Randstadrail te verbeteren. Ze verzamelde veertig handtekeningen en stuurde deze met een brief aan de HTM.

De HTM laat weten zich niet te herkennen in de klachten van mevrouw Van Boven. “De training van bestuurders is gericht op de verkeersveiligheid en vriendelijkheid naar de passagiers toe. Alleen in geval van nood wordt er hard geremd,” legt een woordvoerder uit. De HTM heeft de brief van mevrouw Van Boven nog niet ontvangen. Zodra die binnen is stuurt het bedrijf hier een passende reactie op.

Reactie achterlaten