Met de gele bus de stad door

“We zijn hartstikke blij met het busje,” vertelt mevrouw Huibregtsen (80). Samen met haar man (90) neemt ze deze vrijdagochtend de bus om boodschappen te doen in het Stadshart. “We gaan meestal tweemaal per week zo naar de stad.”

Alle gebruikers worden vriendelijk begroet door chauffeur Jaap Landman (64), die de ouderen helpt instappen en de rollators en tassen achterin het busje plaatst.

“Je ontmoet veel mensen en je doet wat nuttigs. En dan die dankbaarheid van de mensen, die steken ze niet onder stoelen of banken.”

De voormalig leraar in het middelbaar onderwijs is inmiddels zeven jaar als vrijwilliger aan de Ouderenbus verbonden. “Een kennis vertelde me op een verjaardag over de Ouderenbus. Toen heb ik me aangemeld. Eerst was ik reserve, nu ben ik een van de vijf vaste chauffeurs op deze lijn. Allemaal vrijwilligers.”

De ouderenbus rijdt vijf dagen per week door bijna heel Zoetermeer. Op zondag blijft de bus in de garage. “En ook op maandag rijden we niet. Dat is de dag voor het onderhoud van de bus.” Net als zijn collega’s zit hij tweetal per week in de bus, een ochtend en een middag. “Het is fijn om die vastigheid te hebben na het stoppen met je werk. Aan de andere kant ben je er ook niet heel erg sterk aan gebonden, want er staan per bus ook nog een stuk of vier reserves klaar.”

Veel van de ouderen die meerijden hebben een regiopas. “Het is vaak een vaste klantenkring die de bus neemt,” vervolgt Landman terwijl hij door de straten van Rokkeveen rijdt. Soms zijn ouderen in het begin nog wat huiverig om met het gele busje mee te gaan. “Maar als ze eenmaal meegaan, merken ze al snel de voordelen.”

Een van die vaste klanten van de Ouderenbus is mevrouw De Bruin (79). “Mijn man zit in een verpleeghuis en ik man elke dag de taxi. Maar ik kwam daarvoor budget tekort. Toen zeiden ze, ga toch met de Ouderenbus mee.” Sindsdien gaat ze dagelijks heen en terug met deze bus. “Alleen op de dagen dat hij niet rijdt neem ik nog de taxi.”

Ook Ton van de Kasteele (73) gebruikt regelmatig nog de regiotaxi. “Voor plekken waar de Ouderenbus niet komt, bijvoorbeeld Delft.” Op de dagen dat de bus wel rijdt, is bijna dagelijks daarin te vinden. “Ik ga overal heen binnen Zoetermeer. Nu ben ik op weg naar de markt in Rokkeveen. Zo ben ik er weer even uit.”

De meeste ouderen maken van één van de twee buslijnen gebruik om naar het Stadshart te gaan. Maar ook ’t Lange Land Ziekenhuis is een halte waar vaak mensen uitstappen. “Ik moet naar de oogarts,” vertelt Jeltje Kolb (83). “Zo vaak ga ik niet met de Ouderenbus, want ik loop moeilijk. Maar als het kan ga ik graag mee.”

Landsman merkt dat zijn passagiers sinds de aankondiging van de vele bezuinigingen bezorgd zijn over ‘hun’ bus. “Ze zijn bang dat de gemeente wil bezuinigen. We zijn immers voor een groot deel afhankelijk van gemeentesubsidies.”

Reactie achterlaten