Wethouder Smit: “Alternatief RandstadRailvervoer blijft”

Zoals het vervangende vervoer voor RandstadRail niet goed functioneert, moet het gratis blijven. Dat stelt de Zoetermeerse wethouder Pieter Smit. Hij heeft het stadsgwest Haaglanden in een brief opgeroepen om de kwaliteit van het vervangend vervoer snel ‘op niveau’ te brengen.

“Wij willen dat lijn 70 uit Noordhove en De Leyens doorrijdt naar de Mandelabrug, zodat reizigers daar kunnen overstappen op de trein. En ook de vervangende lijn 9P vanuit Oosterheem zou moeten doorrijden naar de Mandelabrug.”

Smit is optimistisch dat het vervangend vervoer beter zal worden. “Onze wens om meer snelbussen in te zetten van Centrum West naar Den Haag, is al opgepakt.” Nadeel van deze buslijn is dat er geen dienstregeling is. De bus rijdt in de spits twee keer in het uur en komt in actie zodra de perrons op Centeum West vol staan. Smit: “We zijn wel blij met het aanbod van HTM. Wie met lijn 5 naar Den Haag gaat, moet met een beetje pech meer dan een uur in de bus staan. De nieuwe snelbus rijdt in een keer over de A12 naar Den Haag Centraal.:

Het vervangend vervoer blijft niet gratis. “Reizigers gaan begin volgend jaar weer betalen,” zegt Smit. “Gratis bestaat niet. Het vervangend vervoer in de Haagse en Rotterdamse regio’s kost nu twee ton per week. Er reizen nu allerlei mensen mee die nooit met de Sprinter of RandstadRail gingen.”

Smit kent de klachten over het vervangend vervoer. “Ik kan niet gaan winkelen of ik word er in de supermarkt op aangesproken dat het niet goed gaat. In de ingezette bussen kun je bijvoorbeeld niet staan. Als iemand bagage meeneemt, moet de chauffeur de laadklep onderin bedienen. Voor gehandicapten zijn de bussen al helemaal niets.”

“Maar laten we reeël zijn. 17.000 Forenzen kun je niet alleen met bussen vervoeren. Die gaan met de trein of -helaas- de auto. Ik ben ervan overtuigd dat als het vervoer goed is, reizigers er best voor willen betalen.”

Informatievoorziening

Als RandstadRail één probleem heeft, dan is het wel de communicatie. Reizigers komen maar moeilijk aan informatie en die informatie is vaak warrig en onvolledig. Voor velen is ook lang niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Het stadsgewest is opdrachtgever van RandstadRail en het vervangend vervoer, de HTM is alleen uitvoerder. Wethouder Smit heeft het stadsgewest opgeroepen met goede informatie te komen. “Ga eens snel en goed communiceren. Zet de dingen bijvoorbeeld goed neer in een artikel in de krant. Maar zorg ook dat je informatie bij de bushalte goed is.”

Reactie achterlaten