Virtueel Spoor is een waarschuwing: hier komt een trein

Het Virtueel Spoor is nooit bedoeld als een protest tegen alweer een spoorlijn door het volle Hollandse landschap. De zes kunstwerken staan op een strook groen door de wijken Noordhove en Oosterheem die wordt vrijgehouden voor de Leidse Lijn, de spoorverbinding Zoetermeer – Leiden. De stook blijft op de kunstwerken na onbebouwd, al zijn er volgens de gemeente Zoetermeer op dit moment geen plannen om de spoorlijn ook echt aan te leggen.

Het plan voor de Virtuele Spoorlijn ontstond bij een groep kunstenaars van Terra, die regelmatig kunst neerzetten in de openbare ruimte. Ze zaten in de trein en bedachten volgens Theo Janssen dat het wel leuk zou zijn om iets te doen met de dingen die je ziet, als je door de raampjes van een trein kijkt.

“Vervolgens speelden we met het idee om iets te doen met een lijn die er niet is -een virtueel spoor dus,” zegt Janssen. Daarna stuitten de kunstenaars op de strook grond die al tien jaar braak lag. Janssen: “Ik probeerde bij de gemeente te achterhalen wat de plannen waren, maar het lijkt alsof die plannen in rook zijn opgegaan.” Virtueel in meerdere opzichten dus.

De route langs de zes kunstwerken is naar schatting in een kwartiertje wandelen, en dat is zaterdag 11de van de 11de vanaf 11:11 ook precies de bedoeling. Dan zijn de buurtbewoners en andere belangstellenden uitgenodigd om met de kunstenaars langs de werken te lopen. Startplaats is de parkeerplaats bij het Marotplan, waar het billboard van Janssen staat. Alleen de virtuele bovenleiding van Marina Venendaal is dan nog niet klaar. De lichtcirkel moet nog worden afgemaakt en op zijn plek gehangen. “De vergunning kostte zoveel tijd dat ik geen tijd meer had om de bovenleiding af te maken,” zegt Venendaal. “Ik moet alweer verder met andere opdrachten .”

De oplevering van het Virtueel Spoor is door de vergunning vertraagd, vertelt Theo Janssen: “Ik moest berekeningen maken van de sterkte van de constructie. Bovendien bleek op het laatste moment dat ik bij het waterschap moest zijn en niet bij de gemeente.” Twee van de zes kunstwerken hebben een sponsor gevonden en kunnen blijven staan. De andere werken blijven tot het voorjaar van volgend jaar, tenzij iemand ze adopteert.

Reactie achterlaten