HTM-personeel ‘hoogst teleurgesteld’

De bestuurders van RandstadRail-voertuigen zijn ‘hoogst teleurgesteld’ over het tijdelijke rijverbod tussen Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer. Ze zijn enthousiast over het materieel én de laatste tijd deden zich ook steeds minder storingen voor met het railsysteem.

Henk Pronk, de HTM’er die optreedt als de bedrijfscontactman van FNV Bondgenoten, zegt dit over de sfeer bij de Haagse vervoersmaatschappij. Dit mag, net als het Rotterdamse collegabedrijf RET, tot nader order niet rijden met RandstadRail, nadat zich woensdagavond twee ontsporingen voordeden bij de haltes Ternoot en Forepark; bij dat laatste ongeval vielen zeventien lichtgewonden. “De HTM heeft hartstikke mooie voertuigen, de bestuurders waren heel blij dat ze ermee mochten rijden,” zegt Pronk. “Nu worden veel bestuurders tijdelijk, als ze over de vereiste papieren beschikken, ingezet op bus en tram.”

De FNV neemt de HTM-directie niets kwalijk. “Die heeft de veiligheid hoog in het vaandel staan,” is de overtuiging van FNV-bondsbestuurder Wim de Rooij. “Ik vind het triest voor de HTM dat het zoveel pech heeft. Wat nu gebeurd, is niet te voorzien geweest.” De Rooij hoopt dat snel duidelijk wordt wat de oorzaak is geweest van de ontsporingen. Volgens Pronk is het vertrouwen van veel bestuurders in RandstadRail in elk geval niet geschaad. Hij heeft nog van niemand gehoord dat er mensen zijn die, uit vrees voor nieuwe ontsporingen, nerveus of onzeker zijn geworden. Ze zijn namelijk wel wat gewend, zegt Pronk. “je moest eens weten wat de gemiddelde trambestuurder dagelijks zoal meemaakt in het drukke verkeer in de stad….”

Bestuurders

“Ik stap er gewoon weer in hoor. Als je het vergelijkt met een auto, dan is dit een Daf en is zo’n lightrailvoertuig een Mercedes. En het is toch leuk om in een ultramoderne Mercedes te rijden, of niet?” zegt een bestuurder van RandstadRail. Voorlopig zit hij weer even op de tram, vanwege de ontsporingen eerder deze week. “De boel ligt nu stil. Dat is spijtig. Ook de bestuurders hebben nog geen idee wat er precies is gebeurd.”

Een andere Haagse trambestuurder is heel wat kritischer. “Bijna alle trambestuurders schudden het hoofd om wat er nu gebeurt. Dit kon je van mijlenver zien aankomen. Er is gewoon veel te weinig getest. Zo’n lightrailvoertuig kan wel tachtig kilometer per uur. Veel harder dus dan een normale tram. En dat terwijl de tramrails in Den Haag op veel plekken oud en versleten zijn. Dat is vragen om problemen.”

Reactie achterlaten