Met het Streekblad gratis in Oldtimerbus door Zoetermeer

Tijdens de Oldtimerdag kunnen lezers van het Streekblad op vertoon van een bon die in mei in deze krant verschijnt, gratis een nostalgische rondrit door Zoetermeer maken. “Deze klassieke bussen zijn roerende monumenten op wielen”, zegt Zoetermeerder en voorzitter Peter Nijbakker van het Haags Openbaar Vervoer Museum. “Het zijn monumenten van techniek en nijverheid, producten uit een andere tijd. We hebben in totaal 27 bussen, verspreid over locaties voor opslag in Den Haag, Rotterdam en Pijnacker. Van beroemde merken als British Leyland voor chassis en motor en bijvoorbeeld Den Oudsten voor de carrosserie en afwerking.”

Het openbaar vervoer in Zoetermeer werd in de zestiger jaren verzorgd door busmaatschappij Citosa uit Boskoop. De groene bussen maakten onlosmakelijk deel uit van het straatbeeld. Oudere Zoetermeerders kunnen zich de bussen nog goed herinneren. “Citosa verzorgde al het openbaar vervoer. Later fuseerden WSM uit het Westland met Citosa, dat gebeurde per 1 januari 1969. De nieuwe streekvervoerder, Westnederland dus, veranderde het groen in geel. Deze carrosseriekleur werd decennia lang gehandhaafd. Streekgeel, zo noemden de kenners deze kleur van de bussen”, vertelt Zoetermeerder en voorzitter Peter Nijbakker van Haags Openbaar Vervoer Museum.

De busdiensten werden in de loop der jaren steeds complexer, het publiek werd overigens ook veeleisender in haar behoefte aan comfort. Dat alles leidde zelfs tot de inzet van luxe snelbussen tussen de steden van de regio Haaglanden. Comfort en snelheid, dé wapens van het openbaar vervoer om terrein op de auto te veroveren. Maar op 19 mei gaat de Zoetermeerder met het Streekblad even terug in de tijd. In de bus wel te verstaan.

De stichting zoekt momenteel huisvesting. “De opslag van zes bussen in Rotterdam eindigt per 1 april. We zoeken nieuwe huisvesting en willen daarvoor best betalen. Uitsluitend voor opslag. We doen geen onderhoud, dat gebeurt elders. Met bussen in een loods krijgt een leegstaand gebouw trouwens een functie waardoor kraak niet is toegestaan.” Bel Peter Nijbakker: tel. 079-3419853

Reactie achterlaten