Dienstregeling RandstadRail 3 onder vuur

Het voorstel raakt de doorsnee forens niet: alleen wie in de avonduren of in het weekend met RandstadRail3 reist, zal de bezuinigingen voelen. Tom de Witte (51) is zo’n forens. “Zo lang het bij aanpassingen in de daluren blijft, zie ik geen problemen. Ik reis van maandag tot en met vrijdag tussen Zoetermeer en Den Haag, dus ik zal nergens last van hebben. Rond zes uur ’s avonds ben ik thuis.” Zijn dochter daarentegen maakt ook ’s avonds en in het weekend regelmatig een ritje met de RandstadRail. “Om te winkelen in Den Haag of om vriendinnen te bezoeken. Zij zal dan denk ik vaker de trein pakken.”

Stadgewest Haaglanden stelt twee bezuinigingsvarianten voor. Bij variant één zal RandstadRail 3 in twee delen worden opgeknipt: een Zoetermeers deel waarbij de tram in beide richtingen om de Krakeling zal gaan pendelen, en een Haags deel waarbij de tram tussen Loosduinen en Den Haag CS rijdt. De huidige dienstregeling wordt bij dit plan gehandhaafd: de tram zal om het kwartier blijven rijden. Bijkomend ongemak is alleen dat reizigers met bestemming Den Haag moeten overstappen op RandstadRail 4. Andersom moeten reizigers richting Zoetermeer ook overstappen. Bij variant twee zal RandstadRail 3 om-en-om door de Zoetermeerse Krakeling gaan rijden. Hierdoor wordt de dienstregeling verlaagd tot een halfuurdienst rechtsom en een halfuurdienst linksom. Voordeel hiervan is dat de tram doorrijdt naar Den Haag.

Even verderop zit Janine Vos (32). Voor haar zullen de aanpassingen wel voor ongemak zorgen. “Ik ga in het weekend nog wel eens uit eten in Den Haag en neem dan vaak de RandstadRail, omdat die voor mijn huis stopt en doorrijdt tot hartje Den Haag. Dat wordt op de terugweg goed plannen, want ik heb geen zin om een half uur op de tram te staan wachten.” Wat Vos betreft kiest het Stadgewest daarom voor het knippen van RandstadRail 3 tussen Den Haag CS en Zoetermeer Centrum West. “Dat betekent dat ik moet overstappen op Centrum West. Maar zolang RandstadRail4 een normale frequentie blijft rijden, moet dat niet veel problemen geven. Liever een overstap dan een verminderde frequentie.”

Reactie achterlaten