Grote controleactie RandstadRail op 18 mei

Op vrijdag 18 mei hielden HTM, Politie Haaglanden, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie op en rond vijf haltes van de RandstadRail in Zoetermeer. Met deze samenwerking willen zij de overlast terugdringen en het veiligheidsgevoel van de inwoners en reizigers vergroten. De actie duurde van 19:00 tot 00:00 uur. Het maakt onderdeel uit van een reeks acties, die dit jaar op onverwachte momenten plaatsvinden.

Na afloop werden de resultaten bekend gemaakt. Op de trams van de RandstadRail werden 1.346 passagiers gecontroleerd. In totaal waren er 212 overtredingen geconstateerd:


  • 181 voor zwartrijden (door HTM)
  • 31 bekeuringen (door de Politie), waarvan 24 voor niet kunnen tonen ID-kaart, 1 voor wildplassen, 1 voor gooien van afval op het perron en 5 bekeuringen voor nuttigen van alcohol op de stations.

    Daarnaast heeft de politie 5 verdachten aan gehouden, waarvan er 1 nog gesignaleerd stond.

Zero tolerance

De actie vond plaats op en rond de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast. Tijdens de controleacties voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance-beleid door overtredingen direct te beboeten. Omdat de problematiek zich niet beperkt tot de haltes surveilleerden de leden van WAS op deze avond extra in de aangrenzende wijken. Het team handhaving surveilleerden op de stations en verwijderde verkeerd gestalde fietsen rondom de stations. Eigenaren kunnen hun fiets traceren via www.fietsdepothaaglanden.nl.

Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad is te vinden op www.zoetermeerveilig.nl

Reactie achterlaten