Tram- en busreizen zijn duurder geworden

De kilometerprijs voor reizen met het openbaar vervoer in de regio Haaglanden is begin juli met ruim 11 procent gestegen. Tegenvallende opbrengsten van de ov-chipkaart zijn daarvoor de oorzaak. Dat bevestigt een zegsman van het gewest Haaglanden tegenover NU.nl.

De tarieven zijn voor de regio Haaglanden per 30 juni aangepast. Een kilometer in de bus of tram kostte voorheen nog 12 cent, nu is dat 13,4 cent. Dat komt neer op een stijging van 11,6 procent. Voor de Randstadrail steeg het tarief met 15,7 procent van 14 naar 16,2 cent per kilometer.

Kostenneutraal

Volgens de woordvoerder moeten de ov-chipkaart kostenneutraal voor vervoerders zijn. Dat betekent dat zij door de invoering van de kaart niet meer geld mogen verdienen dan daarvoor. Minder is echter ook niet de bedoeling.

In Amsterdam werd vorig jaar van een prijsverhoging afgezien om kostenneutraal te blijven. In de regio Haaglanden zijn vervoerders minder gaan verdienen en daarom moest de prijs omhoog, aldus de woordvoerder.

Het gewest benadrukt dat de tarieven sinds de invoering 30 juni vorig jaar niet mochten stijgen en dat er in 2010 een prijsverlaging is doorgevoerd. Met de recente correctie worden de kosten voor vervoerders gecompenseerd. In de tariefgroei zit ook inflatie verwerkt.

Opstaptarief

Wel wijst de zegsman erop dat de stijging per reis procentueel lager ligt, omdat er bij reizen ook nog een opstaptarief geldt. Dat tarief stijgt nu niet mee, maar werd in januari wel al met 11 procent verhoogd.

De kosten voor openbaar vervoer in de regio Haaglanden gaan mogelijk nog verder omhoog. Mocht een nieuw kabinet gaan bezuinigingen op het openbaar vervoer wordt een deel van deze kosten namelijk doorberekend aan de reiziger. Ook zal er gesneden worden in de dienstverlening.

Reactie achterlaten