Zonder FOC geen Bleizo

“Het is eigenlijk vrij simpel: de komst van een NS-station hangt helemaal af van groen licht voor het FOC,” legt stadsgewest-bestuurder Peter Smit (verkeer en vervoer) uit. “Het is van cruciaal belang, want de NS zal er alleen een station vestigen als er voldoende ‘vervoersbeweging’ is zoals dat heet. Ja, we hebben een intentieovereenkomst met de NS afgesloten. Dat is op zich al positief. Maar dan moet dus wel het FOC doorgaan, anders stort alles als een kaartenhuis in elkaar.”

De eindbeslissing over de vestiging van FOC Bleizo, langs de A12 tussen Zoetermeer en Lansingerland, wordt in het najaar door de provincie genomen. Tot die tijd ‘hakken’ voor- en tegenstanders steeds feller op elkaar in. Stadsgewest Haaglanden, de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland en organisaties als de Raad voor Ondernemend Zoetermeer (RVOZ) zetten alles op ‘de kaart FOC’ omdat het, zoals Peter Smit het omschrijft, “zeer belangrijk is voor de economische ontwikkeling van het gebied.”

De voorstanders hebben aan de hand van verschillende (consumenten)onderzoeken becijferd dat het FOC jaarlijks 3,6 miljoen bezoekers gaat trekken. Andere geschatte cijfers zijn: 750 tijdelijke arbeidsplaatsen, 500 tot 700 structurele banen (vooral lager- en middelbaar opgeleiden) en een jaarlijkse omzet tussen de 60 en 90 miljoen euro.

De voorstanders bestrijden bovendien ten zeerste dat de komst van het FOC Bleizo ‘catastrofaal’ zal zijn voor de omzet van de middenstand in Zoetermeer, Lansingerland, Westland en regio. De ondernemers in dat gebied zijn de afgelopen tijd op de barricades geklommen.

Deze week nog stuurde CBW Mitex, branchevereniging voor mode-, schoenen, sport- en woonwinkels, een brandbrief naar de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, ook voorzitter van het dagelijks bestuur van het stadsgewest. “Portefeuillehouder Peter Smit heeft aangegeven dat er zonder FOC geen station Bleizo komt. Het zou volgens ons een grote miskenning zijn wanneer zij de concurrentie van een nieuw grootschalig winkelcentrum op een verlaten plek moeten ervaren, alleen om daar een station mogelijk te maken,” schrijft CBW Mitex-voorzitter Jan Meerman aan Van Aartsen.

Volgens de Zoetermeerse wethouder Bé Emmens (economische zaken) gaat dit niet op: “FOC Bleizo heeft geen ontwrichtende werking en een beperkt effect op de omzet in omliggende winkelcentra.”

Reactie achterlaten