Grote controleactie RandstadRail

Op vrijdag 28 september hielden HTM, Politie Haaglanden, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie op en rond vijf haltes van de RandstadRail in Zoetermeer. Met deze samenwerking willen zij de overlast terugdringen en het veiligheidsgevoel van de inwoners en reizigers vergroten. De actie duurde van 18:00 tot 00:00 uur. Het maakt onderdeel uit van een reeks acties, die dit jaar op onverwachte momenten plaatsvinden.

Resultaten

Patrick van Domburg (wethouder Veiligheid) en raadslid Ewout den Heijer van de SP woonden de controleactie bij. Op de trams van de RandstadRail werden 1033 passagiers gecontroleerd. In totaal werden er 237 overtredingen geconstateerd: HTM 204 overtredingen voor zwartrijden.

Politie 26 bekeuringen waarvan:

– 21 voor niet kunnen tonen ID-kaart

– 2 voor nuttigen alcohol in de RandstadRail

– 1 voor nuttigen alcohol op straat (daar waar een alcoholnuttingsverbod geldt)

– 1 voor opgeven valse naam

– 1 voor niet voldoen aan bevel

Team Handhaving 7 bekeuringen waarvan:

– 4 voor alcoholgebruik

– 2 voor fietsen in voetgangersgebied

– 1 keer voor hond op de bank in RandstadRail

Daarnaast heeft de politie 6 verdachten aangehouden, waarvan er 2 nog gesignaleerd stonden. Verder vond de politie bij een passagier vermiste bankpasjes. Deze pasjes zijn weer terug naar de eigenaar.

Zero tolerance

De actie vond plaats op en rond de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, Seghwaert, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast. Tijdens de controleacties voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance-beleid door overtredingen direct te beboeten.

Omdat de problematiek zich niet beperkt tot de haltes surveilleerde team Handhaving niet alleen op de haltes, maar ook daarbuiten in de aangrenzende wijken. Ook de leden van WAS surveilleerden op deze avond extra in de wijken. Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad is te vinden op www.zoetermeerveilig.nl

Reactie achterlaten