Zomerreeks deel 3: Onveiligheid

Een van de terugkerende onderwerpen, spittend in het archief, is geweld. Geweld als in: agressie, zwartrijden, vandalisme. Een terugblik naar de afgelopen jaren kan -helaas- niet zonder dit onderwerp.

Begin de jaren 2000 nam het aantal geweldsberichten toe. Er werd gesproken over extra inzet van conducteurs, beveiligers en politie. De Sprinters in Zoetermeer waren de eerste met camera’s aan boord, iets wat inmiddels heel gewoon lijkt. Maar het leek allemaal weinig te helpen. Het was ’s avonds in de trein niet meer gezellig. De Sprinter was verworden tot een verwarmde, rijdende hangplek. Het aantal naar buiten geworpen banken na het weekend was frustrerend.

Tot 18 oktober 2002. Op de avond van die vrijdag werden een broer en zus door een groep zwaar mishandeld. Het nieuws schokte Zoetermeer.

» [klik] Artikelen over 18 oktober 2002

De maat leek vol. De politie, in samenwerking met gemeente en de NS, rolde een omvangrijke actie uit. Strenge en massale controles. In december van dat jaar werden maar liefst 1872 processen-verbaal uitgeschreven.

» [klik] Antihufteraanpak na 18 oktober 2002

Ook nu nog achtervolgt ongewenst gedrag en geweld de Krakeling (lijn 3, en de verlenging naar Oosterheem, lijn 4). Permanent cameratoezicht in de trams en op de haltes, samen met incidentele particuliere beveiligers. HTM-controleurs, die altijd in groepen werken, doen sporadisch controles. Maar ook nu nog zijn er incidentele berichten over mishandelingen of vandalisme. Veiligheid op de Randstadrail gaat niet vanzelf. Er zullen nog vele berichten volgen.

Reactie achterlaten