“Vaker fiets mee in RandstadRail”

Dat vinden de PvdA en D66 in de Haagse gemeenteraad. Volgens PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven is de NS een goed voorbeeld. Reizigers mogen twintig uur per dag een fiets meenemen. Alleen in de spits – van 6:30-9:00 uur en 16:30-18:00 uur – mag dat niet. “Dit klinkt veel logischer voor reizigers,” aldus Joost Sneller van D66.

Beide coalitiepartijen constateren dat slechts weinig reizigers op de hoogte zijn van de mogelijkheden om de fiets mee te nemen met het openbaar vervoer. Dat kan nu alleen na zeven uur ’s avonds en in het weekend.

De PvdA wil al heel lang dat er vaker fietsen in de RandstadRail mogen worden meegenomen. Oud-raadslid Koen Baart heeft zich hiervoor in het verleden diverse malen hard gemaakt, maar het lukte steeds niet. Want het college van burgemeester en wethouders voelt er niets voor. Het kán technisch wel, omdat rijwielen wel makkelijk in en uit de rijtuigen kunnen komen.

‘Te druk’

Maar volgens B&W is het vaak te druk, bleek in 2008 nadat de raad hiertoe een motie aannam. “Overdag en in de spitsuren is de bezetting van de RandstadRailvoertuigen hoog tot zeer hoog. Dit betekent dat er voorlopig geen ruimte is om fietsen tijdens deze perioden mee te kunnen nemen. In het algemeen geldt dat de ruimte die een fiets inneemt ten koste gaat van de zit- en stacapaciteit in een voertuig,” schreef het college destijds.

En er was nog een ander argument: “Ook is het in- en uitstappen met een fiets lastig voor de andere reizigers. Een fiets is dan een vervelend obstakel en kan zorgen voor oponthoud en ergernis tijdens het halteren. De tijd die nodig is voor in- en uitstappen wordt dan groter dan wanneer er geen fietsen worden meegenomen.”

R-net

Toch geven PvdA en D66 nog niet op. Beide partijen vinden dat, zes jaar na de introductie van RandstadRail, nog eens kritisch naar de eerdere argumenten om het niet te doen, moet worden gekeken.

Zeker omdat vanaf 2014 R-net van start gaat. Dat is een herkenbaar openbaar vervoer-netwerk van metro, tram en bus dat de komende jaren in de Randstad gaat rijden. R-net verbindt de belangrijkste economische centra in de Randstad en maakt gebruik van het bestaande OV-netwerk. In de nieuwe Avenio-rijtuigen die voor R-net worden gebruikt is het ook makkelijk om de fiets mee te nemen, vinden de partijen. R-net gaat in Den Haag op de tramlijnen 9, 11, 15 en 17 rijden.

Reactie achterlaten