TNO: ‘Aardgasbussen moeten van straat’

De aardgasbussen van Veolia en HTM moeten in de garage blijven tot bekend is hoe de brand met zo’n bus zo uit de hand kon lopen. Dat laat de gerenomeerde veiligheidsonderzoeker Menso Molag van TNO weten aan Omroep West.

Op de Wittenburgerweg in Wassenaar brandde maandag een aardgasbus volledig uit. Er ontstonden levensgevaarlijke horizontale steekvlammen vanaf het dak van de bus waar de aardgascylinders bevestigd zijn.

Mogelijke constructiefout

De steekvlammen hadden volgens Molag omhoog moeten gaan. Het zou volgens hem kunnen dat er sprake is van een constructiefout bij de aardgasbussen. De horizontale steekvlammen kunnen volgens TNO veroorzaakt zijn door de kap die gebruikt wordt bij de bussen. De onderzoeker pleit ook voor een beschermende bekleding. Daar moet eerst onderzoek naar gedaan worden waar ook de RDW bij betrokken is. De verschillende types aardgasbussen moeten allemaal onderzocht worden, zegt Molag.

Eerder pleitte hoogleraar Ben Ale van de TU Delft ook voor breed onderzoek. Hij begrijpt niet waarom de steekvlam naar de zijkant ging. Daardoor ontstond een levensgevaarlijke situatie die alleen goed is afgelopen door de open ruimte waar de bus stond. Wanneer de bus naast huizen of in een winkelstraat had gestaan, waren de gevolgen zeer ernstig geweest. HTM en Veolia lieten donderdag weten eerst het onderzoek van de uitgebrande bus eerst af te wachten voor eventueel te besluiten tot breder onderzoek.

Reactie achterlaten