Actie om veiligheid RandstadRail te vergroten

Op vrijdag 23 november hielden HTM, Politie Haaglanden, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie in de voertuigen en op en rond de perrons van de RandstadRail in Zoetermeer. 2041 passagiers werden gecontroleerd en 198 begingen een overtreding. Burgemeester Aptroot: “Dit betekent minder overtredingen (8,2 % ten opzichte van 19.7 %) dan bij vorige controles, maar nog steeds verontrustend veel zwartrijders. Daarom gaan we door met de gezamenlijke controleacties. Iedereen moet weten dat zwartrijden niet mag, evenmin als ander slecht gedrag”.

Burgemeester Aptroot

Met deze geamenlijke actie willen de veiligheidspartners de overlast terugdringen en het veiligheidsgevoel van de inwoners en reizigers vergroten. Op de trams en ook daar buiten. Daarom surveilleerde team Handhaving tijdens deze avond op en rond de haltes en maakten de teams van WAS een extra ronde door de aangrenzende wijken.

Resultaten

De controleactie duurde van 18:00 tot 00:00 uur. Burgemeester Aptroot en raadslid Chantal Kouwenberg van D66 woonden de controleactie gedeeltelijk bij. De overtredingen bestonden uit:


 • HTM

  • 169 overtredingen voor zwartrijden
  • 3 voor belediging
  • 3 voor niet kunnen tonen ID-kaart
  • 1 voor opgeven valse naam

 • Politie

  • 13 voor niet kunnen tonen ID-kaart
  • 1 voor opgeven valse naam

 • Team Handhaving

  • 4 voor fietsen op het perron
  • 2 voor fout parkeren
  • 2 voor eten en drinken in de tram

Daarnaast heeft de politie één verdachte aangehouden, die nog gesignaleerd stond.

Zero tolerance

De actie vond plaats op en rond de haltes van de RandstadRail Zoetermeer, met de focus op de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, Seghwaert, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen engeluidsoverlast. Tijdens de controleacties voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance-beleid door overtredingen direct te beboeten. Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad is te vinden op www.zoetermeerveilig.nl.

Reactie achterlaten