‘van Kijkduin naar Ibiza’

“Prachtig nieuws,” reageert Huib Kleijn opgetogen. Hij was een van de eerste reizigers die bij de HTM aan de bel trok.

“ik ben blij dat ze daar nu eindelijk inzien dat het in de voertuigen echt veel te koud is.” Maar, relativerend: “Eerst voelen, dan geloven. Er is in het verleden al vaker wat beloofd.”

Kleijn reist elke dag 45 minuten met Randstadrail vanuit zijn woonplaats Den Haag naar zijn werk in Zoetermeer. “Dan valt he tnatuurlijk echt wel op als de temperatuur te laag is afgesteld. Bij een reistijf van tien minuten merk je het niet eens, maar wie lang in het voertuig zit, krijgt het op den duur echt steenkoud.” Ook collega’s van Kleijn, die net als hij in Den Haag wonen en op het stadhuis van Zoetermeer werken, dienden klachten in.

Bij de vervoersmaatschappij wilden ze in eerste instantie niet verder gaan dan een verhoging met een graadje. In januari besloot de HTM de temperatuur in de Randstadrail te verhogen van 14 naar 15 graden, nadat passagiers hadden geklaagd over de kou.

Behaaglijk

Daarbij wezen ze ook op die ‘andere’ Randstadrail, de verbinding tussen Rotterdam en Den Haag. Die dienst wordt uitgevoerd met voertuigen van een ander type. De meeste passagiers ervaren deze sneltramvoertuigen wel als behaaglijk.

Maar dat ene graadje zette geen zoden aan de dijk. Ook Rover trok daarover aan de bel bij HTM. In een brief aan het Haagse vervoersbedrijf stelde de reizigersvereniging dat ‘ons vermoeden is dat het probleem veroorzaakt is door het slecht functioneren van de thermostaat.’

Alle klachten lijken nu te hebben geholpen. “De afgelopen tijd hebben we de meeste voertuigen al opnieuw afgesteld,” laat een woordvoerder van HTM weten. “De komende periode pakken we ook de resterende voertuigen aan. De temperatuur wordt standaard afgesteld op 20 graden. Dus je kan eigenlijk stellen dat we van Kijkduin naar Ibiza gaan.”

Reactie achterlaten