Tarieven openbaar vervoer in jaar tijd ruim 26 procent gestegen

Een los kaartje in Randstadrail is in sommige gevallen goedkoper dan een ritje met de OV-chipkaart. Dat blijkt uit een analyse van de nieuwste tarieven in het openbaar vervoer.

Wie bijvoorbeeld een ritje maakt van halte Driemanspolder naar de Javalaan in Oosterheem betaalt daarvoor 2,22 euro. Als een los kaartje wordt gekocht bij de automaat in het voertuig, kost dat 2 euro. Met zo’n kaartje kan een uur lang binnen Zoetermeer worden gereisd.

De tarieven in het openbaar vervoer in de regio zijn sinds vorige week gestegen. Het is al de derde prijsstijging in een jaar tijd. Reizigers zijn in sommige gevallen ruim 20 procent duurder uit dan eind 2011.

Wie in de Haagse regio een ritje maakt met het openbaar vervoer, betaalt in het ongunstigste geval ruim 20 procent meer dan een jaar geleden. De verhoging zorgt nogal voor commotie.

Het Algemeen Dagblad ontving tal van meldingen van verontruste reizigers die geschrokken zijn van de prijsverhogingen. Sinds vorige week is de kilometerprijs van het openbaar vervoer in de regio Haaglanden gestegen naar 0,144 euro. Dat is 26 procent meer dan het tarief van ruim een jaar geleden.

Een ritje met de OV-chipkaart bestaat eigenlijk uit twee delen. Wie met zijn kaart incheckt, betaalt sowieso het instaptarief van 86 eurocent. Daarnaast moet per gereisde kilometer ook nog een standaardtarief worden betaald. Sinds begin deze maand is dit 14,4 eurocent. In het streekvervoer, met relatief lange ritten, kan een standaardritje ruim 20 procent duurder uitkomen dan vroeger.

Volgens een woordvoerder van het stadsgewest Haaglanden, dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de regio, heeft de prijsstijgingen tal van oorzaken. “Het rijk heeft ons enkele jaren verplicht de prijzen te laten zaken. Hierdoor zijn de vervoerders in de problemen gekomen. Om ze te compenseren, gaat het tarief omhoog. Daarnaast zijn de kosten van het openbaar vervoer de laatste jaren gestegen. Om het betaalbaar te houden, is deze prijsstijging nodig.”

Afwentelen

Bij reizigersorganisatie Rover begrijpen ze de ophef wel. “Als je met je OV-chipkaart uitcheckt, zie je meteen hoeveel je voor het ritje hebt betaald. Je wordt dus ook direct geconfronteerd met de gestegen tarieven.” zegt Marc Schram, voorzitter van de Haagse afdeling van Rover. “Wij zijn dan ook niet blij met deze tariefsverhoging.”

Toch heeft Rover niet met de vuist op tafel geslagen toen de nieuwe tarieven bekend werden gemaakt. “De bijdrage van de overheid loopt terug. Als je de tarieven niet verhoogt, betekent het dat je nog meer moet gaan snijden in tram- en buslijnen. Dat wil je ook niet. Maar de gestegen kosten in het openbaar vervoer worden wel erg gemakkelijk afgewenteld op de reiziger.”

Reactie achterlaten