‘Ontruim de busstalling’

Het risico zou volgens een onderzoek, uitgevoerd door de gemeente Zoetermeer, zitten in een verhoogd brand- en ontploffingsgevaar bij calamiteiten. Als het mis zou gaan zou dat grote gevolgen hebben voor de omgeving rondom de garage. Dat risico wil de gemeente niet lopen, waardoor Veolia is verzocht de dertig aardgasbussen per direct niet meer in de stalling te zetten>

Uit de besluitenlijst van het college blijkt dat er gevolg is gegeven aan het onderzoek. Er wordt gerept van ‘acute gevaarzetting’, die onmiddellijk beĆ«indigd moet worden. In het bericht staat verder het advies de geheimhouding, die eerder gold over dit besluit, op te heffen.

“Het is een lastige situatie omdat er geen wet- en regelgeving voor het stallen van dit soort voertuigen is,” aldus een woordvoerster van de gemeente. “Wij hebben moeten zoeken naar expertise om te onderzoeken wat de gevolgen van het stallen zijn. Veolia heeft daaraan trouwens ook zelf nog onderzoek naar gedaan. Bij ons kwam eruit dat het binnenzetten van de bussen onaanvaardbare risico’s met zich meebrengt.”

Volgens de gemeente zijn er voldoende mogelijkheden voor Veolia om de aardgasbussen ergens anders te stallen dan in de overdekte garage. “Wij hebben de handreiking gedaan om de voertuigen op het terrein van de Olof Palmelaan te zetten,” aldus de woordvoerster. “Ook hebben we de suggestie gedaan om de Q-bussen, die momenteel buiten staan, om te ruilen met de aardgasbussen, maar die beslissing ligt uiteraard bij Veolia zelf.”

Veolia reageert met verbazing op het besluit van het college. De streekvervoerder laat weten dat er een informeel gesprek is geweest tussen Veolia en de gemeente Zoetermeer om de situatie te bespreken, maar dat daar verder geen vervolg op is gekomen. “Wij zijn hier dan ook niet van op de hoogte gesteld,” aldus de woordvoerder, die laat weten dat de dertig bussen dan ook nog gewoon in de stalling aan de Kelvinstraat staan. Veolia geeft aan dat zij afwacht wat er naar aanleiding van het besluit vanuit het Zoetermeerse college van B&W gaat gebeuren. Op haar beurt laat de gemeente weten dat de brief naar Veolia is gestuurd en dat die gisteren bij de streekvervoerder op de mat had moeten liggen.

Een vergelijkbare situatie als in Zoetermeer deed zich vorig jaar al voor in Den Haag. Daar werd op last van de brandweer verzocht om 45 aardgasbussen uit de overdekte garage aan de Telexstraat te halen, vanwege een verhoogd risico op exploisiegevaar. Een rechtszaak volgde, waarbij besloten werd dat de bussen in de garage mochten blijven staan. Toch wil Zoetermeer de garage aan de Kelvinstraat daar niet mee vergelijken. “Elke situatie is anders,” stelt de woordvoerster.

Reactie achterlaten