Tien jaar wachten op de ZoRo-bus

Tien jaar heeft het geduurd voordat de snelle ZoRo-bus rijdt van Zoetermeer naar Rotterdam. Of beter gezegd naar Rodenrijs: daar stappen de reizigers over op de metro. “Want onder de grond reis je sneller naar de stad dan over de weg,” zegt algemeen projectmanager Wim den Adel. De ZoRo-lijn begon als eerste en eindigde als laatste project van RandstadRail.

Bij Rodenrijs stappen de ZoRo-reizigers over op de metro

De afgelopen tien jaar is vooral besteed aan het zoeken naar een geschikte route. Bewoners en natuurorganisaties maakten bezwaar tegen het aanvankelijke tracé. Voor het alternatieve tracé oostelijk naast de Hogesnelheidslijn-Zuid moesten kassen wijken. Uiteindelijk ligt er nu een vrije busbaan westelijk naast het HSL-viaduct.

Raillijn te hoog gegrepen

20 jaar terug zou Zoetermeer – Rotterdam een raillijn worden: de ontbrekende schakel tussen de Zoetermeerlijn (Zoetermeer – Den Haag) en Hofpleinlijn (Den Haag – Rotterdam). Dat bleek te hoog gegrepen. De ZoRo-bus trekt naar verwachting 4300 reizigers per dag. Daarvan reist 60 procent tussen Zoetermeer en Rotterdam en komt 40 procent uit het middengebied van de gemeente Lansingerland. Om een raillijn te rechtvaardigen heb je minimaal 10.000 reizigers per dag nodig, evenals meer geld dan voor een busbaan.

De aanleg kost 23 miljoen euro. Door meevallers bij de aanbesteding is dat minder dan geraamd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt het leeuwendeel. De gemeente Rotterdam draagt de financiële risico’s van de aanleg. De RET exploiteert deze lijn 170 sinds 9 december in opdracht van de stadsregio Rotterdam. Verder heeft Stadsgewest Haaglanden 3 miljoen euro geïnvesteerd om ZoRo in Zoetermeer vlotter te laten doorstromen.

Lijn 170 rijdt volgens het principe 6-3-2: in de spits elke 10 minuten, daarbuiten elke 20 minuten en ’s avonds en in het weekend elke 30 minuten. De busrit van station Zoetermeer Centrum West naar station Rodenrijs duurt 24 minuten en de metrorit naar Rotterdam 9 minuten. De overstap in Rodenrijs vergt 6 minuten. De nieuwe ZoRo-verbinding voert dus van station naar station, langs de HSL-Zuid, maar is zelf een bus.

In het rijtje hoogwaardig openbaar vervoer

De gestrekte lijn 170 vervangt enkele kronkellijnen. Hij is 12 kilometer lang en telt 17 haltes. De gemiddelde afstand tussen de haltes is fors: 750 meter. Sommige reizigers moeten verder lopen of fietsen naar een halte, maar winnen toch tijd door de hogere frequentie en snelheid. Bijna alle haltes langs de 5 kilometer vrije busbaan zijn uitgerust met een overdekte fietsenstalling, actuele reisinformatie, een alarmknop, camera’s en verlichting. ZoRo past daarmee moeiteloos in het rijtje hoogwaardig openbaar vervoer met de Phileas (Eindhoven), Volans (Breda) en Zuidtangent (Haarlem – Schiphol – Amsterdam Zuidoost).

Reactie achterlaten