‘Extra controles bij RandstadRail meer dan nodig’

De politie zou veel vaker rondom de voertuigen en perrons van de RandstadRail moeten controleren. Dat vindt althans een overgrote meerderheid van de lezers van Zoetermeer Dichtbij. Maar liefst 90 procent van de meer dan 250 stemmers zegt dat extra controles nodig zijn.

De politie hield anderhalve week geleden, samen met onder meer de HTM een grootscheepse controleactie. In totaal werden 260 boetes uitgedeeld, waarvan er 174 voor zwartrijden. De meeste reizigers en inwoners van Zoetermeer juichen de actie toe. “Van mij mogen ze het dagelijks doen”, zegt RR Reiziger die zich ergert aan de zwartrijders. “Ik betaal ook voor mijn abonnement. Ik zie ze dagelijks, vooruit kijken of er op het perron controle staat en dan snel inchecken of uitstappen, ergerlijk! En dan zijn het ook nog figuren die met de voeten op de banken zitten, vuil op de grond/banken gooien. Hard tijd dat de boetes uitgedeeld worden.” Ook Spruitje juicht de actie toe: “Wie zwart rijdt… zal op de blaren moeten zitten”.

Kritiek

Toch is er ook kritiek. Vooral op de prijs en manier van controleren van de RandstadRail. “Ook de controleurs zijn niet brandschoon”, zegt marklun. “Ze kijken gewoon de andere kant op als ze jongelui zien die binnenkomen zonder te betalen, terwijl ze met tenminste vier man in de tram hangen en kletsen met elkaar.”

Zwartrijden

isay zegt dat het reizen met de RandstadRail zo goed als onbetaalbaar is. “Onbetaalbaar € 2,50 was € 0.45 voor 1 of 2 haltes binnen Zoetermeer. Walgelijke verhoging.” Zij geeft dan ook toe dat hij zelf ook wel eens zwart rijdt. “Men kan niet anders! Kijk eerst eens naar de reden. En nu zit men met een boete die je niet kan betalen. De mensen die het mee de stelling eens zijn krijgen vast het abonnement van hun werkgever betaald. Het is arrogantie ten top. Van een af en toe niet anders kunnende zwartrijder die kapitalen kwijt is voor het reizen met de RandstadRail binnen Zoetermeer.”

Reactie achterlaten