Wissels RandstadRail tegen de zin van HTM gekocht

Door de storingen bij het Forepark reden vrijdag, maandag en dinsdag RandstadRaillijnen 3 en 4 met grote vertragingen. De wissel leek het wel te doen, maar zond een verkeerd signaal uit waardoor de seinen op rood sprongen. Trambestuurders moesten dus stoppen, of heel voorzichtig door rood rijden.

Onbegrijpelijke beslissing

Bronnen bij de HTM melden Omroep West dat een zelfde soort wissel in het verleden ook in de stad is gebruikt, en toen voor dezelfde problemen zorgde. Toen de RandstadRail werd aangelegd wilde HTM ook een ander soort wissel gebruiken. Maar het stadsgewest besloot anders en kocht de wissel die er nu ligt. Een andere was simpelweg te duur, zeggen de bronnen. “Dat is een onbegrijpelijke beslissing”, hoor je op de werkvloer bij HTM.

HTM heeft dinsdagnacht weer geprobeerd de gewraakte wissel te repareren. Woensdagochtend leek alles te gaan zoals het hoort, maar of de wissels ook op langere termijn naar behoren blijven werken is de vraag.

RET

De problemen met de wissels zorgt ook in Rotterdam voor discussie. De RET koos indertijd voor een andere variant. Nu het misgaat op het Haagse deel van de RandstadRail zijn ook reizigers uit de havenstad de dupe.

Directeur Pedro Peters van de RET twittert woensdag dat hij de irritatie van de reizigers begrijpt. Hij laat weten dat de directeur techniek van zijn bedrijf woensdag weer langsgaat in Den Haag.

Andere wissels

Volgens bronnen zou het bedrijf Siemens inmiddels hebben aangeboden andere wissels neer te leggen. Die waren in het verleden erg duur, nu zijn ze iets goedkoper. Maar zelfs als daarvoor wordt gekozen kan het nog jaren duren voordat het probleem definitief is opgelost.

Reactie achterlaten