Fouten bij systeem HTM zorgen voor hogere ritprijs RandstadRail

Dit blijkt uit antwoorden van de gemeente Zoetermeer op schriftelijke vragen van de SP. De gemeente gaat via Stadsgewest Haaglanden nu aan HTM vragen of reizigers hiervoor automatische compensatie krijgen. Volgens de gemeente blijkt ‘uit een eerste onderzoek’ dat het overigens onmogelijk lijkt om de fouten van het systeem automatisch te detecteren. ‘Reizigers kunnen, wanneer ze een te hoge afschrijving hebben geconstateerd (bij het uitchecken of het opvragen van reisgegevens bij een automaat of op internet), het te veel afgeschreven saldo terug vragen bij HTM.”

Fout in systeem

Volgens HTM wordt de fout in het systeem gemaakt als er een verstoring van de dienstregeling is. “Hoewel de juiste in- en uitstaphaltes worden genoemd ‘denkt’ het systeem dat de grootst mogelijke afstand bij HTM is afgelegd en wordt het daarvoor geldende tarief van € 5,00 in rekening gebracht. Hierbij kan, afhankelijk of de reiziger bezig is met zijn eerste rit of reeds is overgestapt, nog het opstaptarief van € 0,86 worden opgeteld.”

Te veel betaald

In vijf maanden tijd zou er bij de HTM voor zo’n 1.306 ritten te veel zijn betaald. In 1.089 van de 1.306 gevallen was er sprake van een rit met een vertrek- en/of aankomstpunt in Zoetermeer.

Reactie achterlaten