Controle Randstadrail 18 oktober

Op vrijdag 18 oktober hielden HTM, Politie Haaglanden, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie in de voertuigen en op en rond de perrons van de RandstadRail in Zoetermeer. De controleactie startte eerder dan gebruikelijk en duurde van 14:00 tot 22:00 uur. 40.07 passagiers werden gecontroleerd en 247 begingen een overtreding.

Burgemeester Aptroot: “Goed om te zien dat het aantal overtredingen, hoewel nog hoog, wel aanzienlijk minder is dan bij vorige controleacties. Ik hoop dat hiermee een dalende trend is ingezet. Om deze daling vast te houden gaan we door met de gezamenlijke controle acties op onverwachte momenten. Want iedereen moet weten dat zwartrijden niet mag, evenmin als ander slecht gedrag.”

Met deze gezamenlijke actie willen de veiligheidspartners de overlast terugdringen en het veiligheidsgevoel van de inwoners en reizigers vergroten. Op de trams en ook daar buiten. Daarom surveilleerde team Handhaving tijdens deze avond op en rond de haltes. Zij spraken onder anderen fietsers aan op het rijden in voetgangersgebieden. De teams van WAS maakten een extra ronde door de aangrenzende wijken.

Resultaten

Tijdens de controleactie voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance beleid door overtredingen direct te beboeten. De resultaten zijn:


HTM – 231 overtredingen voor zwartrijden

Politie – 10 bekeuringen voor onder andere afval op perron gooien

Daarnaast heeft de politie 6 verdachten aangehouden, waarvan er 2 gesignaleerd stonden. Zij werden aangehouden voor onder anderen belediging en geen geldig ID kunnen tonen.

Vernielingen en geluidsoverlast

De actie vond plaats op en rond de haltes van de RandstadRail Zoetermeer, met de focus op de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, Seghwaert, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast.

Reactie achterlaten