RandstadRail roept vragen en verwarring op

De geluidsoverlast die de RandstadRail in Zoetermeer veroorzaakt, wordt momenteel onderzocht door verschillende meetpunten die geplaatst zijn op het traject. Terwijl dit onderzoek in volle gang is, sprak een gemeentewoordvoerder over een verhoging van het aantal ritten van deze tram. Deze uitspraak riep bij Zo! Zoetermeer een aantal kritische vragen op die zij willen voorleggen aan het college.

Het ‘Monitoringsproject’, dat is opgezet door het Stadsgewest Haaglanden, is afgelopen november van start gegaan en meet op vier verschillende punten langs het traject. Daarnaast draagt de gemeente Zoetermeer bij aan twee extra meetpunten. De gemeente stelt dat uit de resultaten, die tot nu toe gemeten zijn, geen conclusies mogen worden getrokken. Toch is het nu al duidelijk dat de klachten over de geluidsoverlast terecht zijn.

Meer ritten

Terwijl de metingen nog in volle gang zijn, stelde een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer dat het grotere aantal trams op het traject geen problemen oplevert. De woordvoerder voegt er aan toe dat op dit moment onderzocht wordt of de hoeveelheid ritten in de toekomst uitgebreid kan worden. Dit onderzoek richt zich deels op de stroomvoorziening; in geval van de uitval van een voedingspunt mag de dienstregeling niet verstoord worden. Dit onderzoek wordt, in samenwerking met de gemeente Zoetermeer, uitgevoerd door Siemens.

Vragen

Zo! Zoetermeer heeft verbaasd gereageerd op de uitspraken van de gemeentewoordvoerder en heeft een aantal kritische vragen opgesteld. De partij vraagt zich af waarop de uitspraak dat het hogere aantal trams geen problemen oplevert gebaseerd is. Daarnaast wil de partij weten of de gemeente en het stadsgewest al conclusies hebben getrokken uit het nog lopende onderzoek. Tenslotte komt Zo! Zoetermeer met een idee om de geluidsoverlast terug te dringen. De tijdwinst die geboekt wordt op de delen waar sneller gereden wordt, kan ingezet worden op andere delen waar trams langzamer kunnen rijden. Op die manier veroorzaken de voertuigen minder geluidsoverlast.

Reactie achterlaten