217 Overtredingen bij controle Randstadrail

Op vrijdag 13 december hielden HTM, Politie Haaglanden, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie in de voertuigen van de RandstadRail en op en rond de perrons in Zoetermeer. De actie duurde van 14:30 tot 21:30 uur.

4622 passagiers werden gecontroleerd, waarvan 217 een overtreding begingen. Het percentage zwartrijders is gedaald naar 3,85%. Tijdens de vorige actie in oktober was het percentage nog 6,1%. Burgemeester Aptroot: “Het afgelopen jaar laat een flinke daling van het aantal zwartrijders zien. Daar ben ik blij om. Om deze daling vast te houden gaan we door met de gezamenlijke controleacties.”

Met deze gezamenlijke actie willen de veiligheidspartners de overlast terugdringen en het veiligheidsgevoel van de inwoners en reizigers vergroten. Op de trams en ook daar buiten. Daarom surveilleerde team Handhaving tijdens deze avond op en rond de haltes. Zij spraken onder andere fietsers aan op het rijden in voetgangersgebieden. De teams van WAS maakten een extra ronde door de aangrenzende wijken.

Resultaten

Tijdens de controleactie voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance beleid door overtredingen direct te beboeten. De resultaten zijn:


HTM
178 bekeuringen voor zwartrijden
8 bekeuringen voor onder andere eten en drinken in de trams en het niet kunnen tonen van een geldig ID
Team Handhaving
2 bekeuringen voor alcohol nuttigen en verkeerd parkeren

Politie
29 bekeuringen voor onder andere alcohol nuttigen en het niet kunnen tonen van een geldig ID. Daarnaast heeft de politie 9 verdachten aangehouden. Eén verdachte moest nog een gevangenisstraf uitzitten en had een forse boete openstaan.

Vernielingen en geluidsoverlast

De actie vond plaats op en rond de haltes van de RandstadRail Zoetermeer, met de focus op de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, Seghwaert, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast. Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad staat op www.zoetermeerveilig.nl.

Reactie achterlaten