‘Zet lokfietsen en camera’s in bij Station Oost’

De gemeente Zoetermeer moet onder meer ‘lokfietsen’ en camera’s bij Station Oost plaatsen om diefstal te voorkomen. Dat stelt de ChristenUnie-SGP in schriftelijke vragen aan het college. Volgens de politieke partij worden er de laatste tijd namelijk veel fietsen in de buurt van het station gestolen.

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat in heel Zoetermeer het aantal fietsendiefstallen is gestegen. In 2012 werden 607 tweewielers ontvreemd, dat waren er in 2011 nog 580. Concrete cijfers over 2013 ontbreken nog. Vooral bij Station Oost zouden er volgens de ChristenUnie-SGP veel signalen zijn van fietsendiefstal. ‘Deze hot spot lijkt een gemakkelijke plek om fietsen te stelen’, aldus lijsttrekker Andr├ę Bos.

Lokfietsen

De politieke partij wil nu weten welke aanpak de gemeente gaat ondernemen om fietsendiefstal aan te pakken. Daarnaast wil de ChristenUnie/SGP dat Zoetermeer lokfietsen inzet. Dit zijn fietsen met een gps-systeem die dieven in de val moeten laten lopen. Het zelfde idee is al ingevoerd Delft. “En met succes”, aldus Bos, “want elke drie uur verdwijnt er een lokfiets van de straat. En dankzij het gps-systeem kan deze buit overal worden teruggevonden.”

Ook is er het voorstel om camera’s te plaatsen bij ‘hotspots’. Dit idee is afgekeken van de gemeente Emmen. “Die hebben een voortvarende aanpak van fietsendiefstallen in de eigen gemeente. Hierdoor worden op deze plekken bijna geen fietsen meer gestolen.” Ten slotte wil de ChristenUnie-SGP een bewaakte gratis fietsenstalling realiseren bij Station Oost.

Reactie achterlaten