Bouw station Bleizo bijna van start

Vanaf 2018 moeten de NS-treinen op dit hagelnieuwe station vier keer per uur stoppen. In de plannen geldt Bleizo als een vervoersknooppunt met een betere ontsluiting van de railnetwerken van Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer. Het zou een minimale reistijdwinst van 25 minuten opleveren.

Bleizo is een langlopend (hoofdpijn)dossier binnen de gemeente Lansingerland. In juni dit jaar liet staatssecretaris Mansveld dan eindelijk weten dat het station er definitief komt. Het rijk stelt 12 miljoen euro ter beschikking.

Plannen te over voor het gebied rond het station. Een Factory Outlet Centre, een Transportium en een P+R-zone. De eerste haalde het niet, de andere twee wel, als was het na lang soebatten en in andere vormen dan oorspronkelijk gepland. Bleizo wordt het kloppend hart waar treinen, bussen, metro (RandstadRail) en fietsen samenkomen. En dat naast de drukke autosnelweg A12. Wat wil je als vervoer nog meer. Ja, vliegtuigen. Maar Rotterdam Den Hague Airport is niet ver weg.

De beide gemeenten moeten nu nog hun goedkeuring geven aan de financiƫle en organisatorische afspraken met NS, Haaglanden en Bleizo en dan kan de eerste spa de grond in. Na instemming kunnen de voorbereidingen verder. In het voorjaar van 2015 is het definitieve ontwerp voor het station klaar.

Parallel hieraan worden voorbereidingen getroffen voor het (ver)leggen van kabels en leidingen, zo melden de betrokken partijen. De feitelijke bouw van station Bleizo start in de zomer van 2016. Daarbij zitten ook het P+R-parkeerterrein (700 plekken) en de fietsvoorzieningen en brug over de A12. Naar verwachting wordt het station eind 2018 geopend.

Reactie achterlaten