‘Perronduwers’ Zoetermeer horen 2 jaar cel eisen

Het OM eist celstraffen van 2 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen Issamdin K. (21) en Amir A. (21) uit Zoetermeer omdat ze op 6 november vorig jaar op tramstation Voorweg Laag een tramreiziger op de rails zouden hebben geduwd. Beide mannen maakten zich volgens het OM schuldig aan een poging tot doodslag. De rechtbank liet maandag Amir A. al vrij uit voorarrest, omdat hij waarschijnlijk toch een lage straf krijgt.

De 2 verdachten kregen in de tram van Randstadrail van Den Haag naar Zoetermeer al ruzie met het slachtoffer. De man stoorde zich aan de herrie die het duo maakte. Op het station Voorweg Laag ontstond er een vechtpartij tusssen Issadim K. en de reiziger, waarbij beiden op het spoor belandden.

Toen de reiziger weer op het perron wilde klimmen, zou hij door de 2 verdachten er weer afgeduwd zijn. Als er op dat moment een tram was aangekomen, had dat kunnen leiden tot de dood van de reiziger, aldus de officier van justitie woensdag bij de Haagse rechtbank. ‘De verdachten namen een aanzienlijk risico op het overlijden van de man’, zei de aanklaagster tijdens de zitting.

‘Verdachten zochten ruzie’

Volgens haar zochten de twee Zoetermeerse verdachten in Randstadrail al de confrontatie met de reiziger. Ze hadden niet zo agressief hoeven reageren toen de reiziger klaagde over de herrie die ze maakten. “Burgers moeten zich vrij voelen elkaar aan te spreken op overlastgevend gedrag’, vond de officier.

Volgens beide verdachten waren zij niet de agressor, maar de reiziger. ‘Het zogenaamde slachtoffer zocht ons de hele tijd op’, zei Issadim K. “Hij noemde ons ‘kutmarokkanen’ en beledigde onze moeders.”

‘Uitgehaald met de vuist’

Op camerabeelden van station Voorweg Laag was tijdens de rechtszitting ook te zien dat de forsgebouwde reiziger een paar keer met zijn vuist uithaalde naar Issadim K. Volgens de Zoetermeerder had hij de reiziger ook niet teruggeduwd op de rails. Het slachtoffer zou juist geprobeerd hebben om hem weer op het spoor te trekken, toen hij weg wilde komen.

De rechtbank besloot maandag dat Amir A., de tweede verdachte, alvast naar huis mag. Uit de camerabeelden van station Voorweg Laag bleek ook dat hij een kleine rol speelde bij de vechtpartij. Als hij een straf krijgt, dan valt die waarschijnlijk lager uit dan de twee jaar die het OM eist.

Binnen 2 weken doet de rechtbank uitspraak

Reactie achterlaten