RandstadRail tussen Den Haag en Zoetermeer in de soep door gepland onderhoud

De grote storing bij RandstadRail, woensdag tussen Den Haag en Zoetermeer, is veroorzaakt door onderhoudswerkzaamheden. Dat laat vervoerder HTM donderdag weten. Reizigers kregen urenlang te maken met grote vertragingen.

Na de werkzaamheden ging het mis met de wissel bij het Forepark. Het systeem dacht dat er een tram op het spoor stond die er niet was, maar het sein ging daardoor wel op rood. De bestuurders mochten alleen nog op zicht rijden, dat betekent langzaam rijden met als gevolg een file van trams en veel overlast voor de passagiers.

Het kostte de HTM veel tijd om de zogenaamde spoorbezetmelding uit het systeem te krijgen en de trams weer normaal te laten rijden. De vervoerder laat weten de overlast voor de reizigers erg vervelend te vinden. De rest van de onderhoudswerkzaamheden is opgeschort tot duidelijk is hoe deze storing kon ontstaan.

Storingen helemaal zat

De politiek in Zoetermeer is de storingen helemaal zat. De VVD in die stad wil van verantwoordelijk wethouder Marc Rosier (VVD) weten of de laatste storing iets te maken heeft met eerdere wisselproblemen. Volgens HTM is dat niet het geval. RandstadRail voertuigen stonden in het verleden regelmatig stil doordat de wissels en seinen niet goed met elkaar communiceerden. Voor een bedrag van ruim 1 miljoen euro werden daarom de zogenaamde wisselstellers vervangen.

HTM zegt de overlast voor reizigers heel vervelend te vinden. Het traject tussen Den Haag Centraal en Zoetermeer is kwetsbaar voor storingen doordat het met seinen beveiligd is. Het bedrijf werkt aan maatregelen om het systeem beter en betrouwbaarder te maken. Daar zou volgende week meer duidelijkheid over moeten komen.

Reactie achterlaten