Extern onderzoek naar storingen RandstadRail

De HTM laat een extern bureau onderzoek doen naar de storingen van RandstadRail 3 en 4 tussen Den Haag en Zoetermeer. Dit bureau heeft ook de problemen rond de hogesnelheidstrein Fyra onderzocht. Eind van de maand worden de uitkomsten openbaar.

Wethouder Tom de Bruijn (D66) van Den Haag zei dit woensdag tijdens een debat in de Haagse gemeenteraad over de aanhoudende problemen bij RandstadRail.

De Haagse Stadspartij (HSP) had gevraagd om het debat omdat de partij zich zorgen maakt over de storingen waardoor reizigers regelmatig veel vertraging oplopen. “Wij willen dat het openbaar vervoer een interessant alternatief is voor de auto”, zei HSP-raadslid Gerwin van Vulpen. “Dat is het op deze manier niet.”

Hoogste prioriteit

De Bruijn erkent dat de storingen bij RandstadRail een groot probleem zijn. “Het heeft de hoogste prioriteit. De storingen hebben vele oorzaken waaronder problemen met de wissels. Daarnaast werken de informatieborden niet goed, waardoor reizigers niet goed ge├»nformeerd worden.” Om dit te ondervangen twittert de HTM als er vertragingen zijn.

De HTM doet intern onderzoek maar heeft daarnaast ook een extern bureau ingeschakeld. “Dit is hetzelfde bureau dat de aanschaf van de Fyra heeft onderzocht en dus veel ervaring heeft”, zegt De Bruijn. De hogesnelheidstrein Fyra is de trein naar Brussel die vanwege storingen en mankementen slechts veertig dagen heeft gereden.

HTM betaalt

De HTM betaalt dit onderzoeksbureau. De Bruijn: “De voorlopige resultaten van het onderzoek zullen uiterlijk aan het eind van deze maand beschikbaar zijn.” Ondertussen blijven de problemen bij RandstadRail bovenaan het lijstje staan van de gemeente en de HTM, belooft de wethouder.

Reactie achterlaten