Samen in actie om veiligheid RandstadRail te vergroten

Dit keer vond de actie op donderdag plaats. In de trams reisden op deze dag veel schooljeugd, forenzen en winkelend publiek vanwege koopavond in Den Haag. In totaal werden 1.777 passagiers gecontroleerd. 77 begingen een overtreding. Dit is een percentage van 4,3%.

Burgemeester Aptroot: “Dat de actie dit keer ook op een andere dag van de week een beter resultaat laat zien, betekent dat we op de goede weg zijn. Hiermee laten we aan een breed publiek zien dat zwartrijden niet mag, evenals ander slecht gedrag. Zo willen we de overlast terugdringen en de veiligheid van de inwoners en reizigers vergroten. Op de trams en ook daar buiten.”

Resultaten

Tijdens de controleactie voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance beleid door overtredingen direct te beboeten. De resultaten zijn:

HTM – 61 overtredingen voor het niet hebben van een geldig vervoersbewijs.

Politie – 16 overtredingen voor niet kunnen tonen van geldig ID.

Verder heeft de politie twee verdachten aangehouden omdat boetes nog openstonden. Bij één verdachte werd drugs aangetroffen. Ook team Handhaving en de teams van WAS deden aan de actie mee. Zij surveilleerden rondom de haltes en in de aangrenzende wijken.

Vernielingen en geluidsoverlast

De actie vond plaats op en rond de haltes van de RandstadRail Zoetermeer, met de focus op de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, Seghwaert, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast.

Reactie achterlaten