Reis met Randstadrail duurt langer deze zomer

Reizigers met de Randstadrail moeten de komende weken rekening houden met een behoorlijke vertraging. Door een combinatie van werkzaamheden aan het spoor en de zomerdienstregeling kan een ritje tussen Den Haag en Zoetermeer flink langer gaan duren.

Route van lijn 3 en 4 wordt in twee delen gereden omdat de spoorbogen van Ternoot naar het Beatrixkwartier worden vervangen

De hindernissen op het spoor hebben alles te maken met werkzaamheden die de HTM laat verrichten, legt een woordvoerster uit. “De route van lijn 3 en 4 wordt in twee delen gereden omdat de spoorbogen van Ternoot naar het Beatrixkwartier worden vervangen,” vertelt zij. “Reden voor de ingreep is het railonderhoud. De laatste werkzaamheden aan deze spoorbogen dateren van 2000.”

RET

De werkzaamheden hebben grote gevolgen voor de reizigers met de Randstadrail tussen Zoetermeer en Den Haag. Vanuit Zoetermeer gezien rijdt lijn 4 namelijk maar tot aan de halte Laan van NOI, lijn 3 gaat zelfs maar tot aan de halte Leidschenveen. Reizigers moeten daardoor vanaf Leidschenveen overstappen op voertuigen van de RET. Reizigers tot aan Laan van NOI moeten naar beneden lopen en daar de tram richting Den Haag pakken. De omleiding gaat vandaag in en duurt nog tot en met 24 juli. Gebruikers van de Randstad­rail worden met behulp van borden en folders geïnformeerd over de werkzaamheden.

HTM laat de werkzaamheden juist in de zomer uitvoeren omdat er dan vanwege de vakantie minder forensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het is dan ook niet toevallig dat er de komende weken op nog een paar plekken in Den Haag de schoppen in de grond gaan. Vooral rond de Jacob Catsstraat en de Wouwermanstraat wordt er deze zomer flink gewerkt. Hierdoor rijden trams 9, 11 en 12 en buslijnen 58 en 82 een andere route dan normaal.

Wissels

De aankondiging van de werkzaamheden komt in een periode waarin met name de Randstadrail te maken kreeg met problemen. Zo waren er de afgelopen week weer op een aantal plekken problemen met de wissels en zorgde een defecte tram op het spoor vorige week voor een enorm oponthoud.

Opvallend genoeg is dit niet terug te zien in de aanvragen voor de compensatieregeling. Sinds dit voorjaar kunnen reizigers die meer dan een half uur vertraging oplopen hun geld terugvragen. Tot nu toe vroegen slechts 139 reizigers hun geld terug. Zevenendertig van hen deden dit na de vertragingen van afgelopen week.

Reactie achterlaten