‘Zoetermeer moet vaste Intercity-halte worden’

Over drie jaar gaan Intercity’s stoppen in Zoetermeer, maar volgens de NS is de terugkeer van een snelle treinverbinding slechts tijdelijk. De gemeente wil er alles aan doen om de Intercity voor langere tijd te laten stoppen in Zoetermeer.

“Tijdelijk wordt definitief wat ons betreft,” zegt wethouder Marc Rosier (verkeer) over de komst van de Intercity naar Zoetermeer.

Sinds eind 2006 stoppen er geen snelle treinen meer en moet Zoetermeer het doen met vier Sprinters per uur. Maar de komst van een station bij bedrijventerrrein Bleizo in 2018 maakt het voor de NS noodzakelijk om een extra halte voor een Intercity in de dienstregeling op te nemen tussen Den Haag en Gouda. Deze komt in Zoetermeer, maar is volgens de NS slechts tijdelijk. Met 6000 reizigers per dag is Station Zoetermeer in de ogen van de NS eigenlijk veel te klein voor een snelle treinverbinding.

Door aanpassingen aan het spoor zou een extra Intercityhalte in de toekomst niet meer nodig kunnen zijn. Wanneer dit gaat gebeuren is nog onduidelijk, zegt spoorbeheerder Prorail. De gemeente gaat ervan uit dat het aantal reizigers sterk zal groeien als ze in Zoetermeer op een snelle trein kunnen stappen. Rosier verwacht dat een Intercitystation in Zoetermeer een succes wordt.

“Als de intercity in Zoetermeer gaat stoppen, kiezen mensen voor die trein. Dan zal er veel voor nodig zijn om dat Intercitystation weer te sluiten. Er komen dan genoeg reizigers om de NS te laten zien dat het een goed station is.”

Verder heeft de gemeente al langer plannen om het station en het gebied in de directe omgeving op te knappen. Binnenkort komt er al meer ruimte in de fietsenstalling, vervangt een lift een van de roltrappen en moeten nieuwe wegwijzers het station ook beter vindbaar maken.

Winkels

De Mandelabrug, waar de ingang van het station zich bevindt, kan ook een meer aantrekkelijke plek worden om te verblijven, zegt Rosier. “Daar kun je nog meer uit halen.” Dan kan het gaan om evenementen, meer winkels en meer service.

Maar wat er op langere termijn gaat gebeuren is nu nog niet bekend. De gemeente is van plan om nog dit jaar met een visie op de ontwikkeling van het gebied te komen.

Reactie achterlaten