Maatregelen tegen geluidsoverlast RandstadRail Oosterheem

De gemeente Zoetermeer gaat deze maand een proef doen met maatregelen om geluidsoverlast van de RandstadRail bij Oosterheem te beperken voor omwonenden. Er komen zogenoemde spoorschermen voer een traject van 90 meter.

Wethouder Marc Rosier (Verkeer en Vervoer): “Het is nog een proef, maar we hopen hiermee een robuuste oplossing te hebben om de jarenlange overlast, die bewoners ervaren, te verminderen.”

De spoorschermen zijn kant en klare geluidsabsorberende profielen die tussen de sporen geplaatst worden. Komende periode vindt er een proef met de spoorschermen plaats op het Oosterheemviaduct om te kijken of deze schermen het geluid voldoende verminderen. Als de proef slaagt worden de spoorschermen over een groter gedeelte geplaatst. Zo niet, dan komen er alsnog traditionele geluidschermen. De omwonenden worden hier nauw bij betrokken.

De gemeente vraagt de raad om € 2 miljoen beschikbaar te stellen voor de aanleg van geluidwerende maatregelen bij de RandstadRail in Oosterheem. Deze kosten worden volledig gedekt uit een bijdrage van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

In Oosterheem hebben bewoners last van het geluid van de trams van de RandstadRail bij het viaduct. De gemeente startte daarom samen met het toenmalige stadsgewest in Haaglanden in 2013 al een onderzoek. Uit metingen van vorig jaar bleek het geluid ter hoogte van de Hugo de Grootlaan en Aletta Jacobslaan hoger dan werd aangenomen bij de aanleg van RandstadRail.

Reactie achterlaten