Actie om veiligheid RandstadRail Zoetermeer te vergroten

Op vrijdag 9 oktober hielden HTM, politie, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie in de voertuigen van de RandstadRail en op en rond de perrons in Zoetermeer.

De actie duurde van 14:30 tot 22:00 uur. Daarna werd de actie in een klein verband voortgezet om ook in de uitgaansuren te controleren. In totaal werden 3.268 passagiers gecontroleerd. In totaal waren er 105 overtredingen. 94 passagiers hadden geen geldig vervoersbewijs. Het percentage zwartrijders komt daarmee op 2,88 %.

Burgemeester Aptroot: “Ik ben redelijk tevreden met de resultaten, omdat het percentage zwartrijders afneemt. Maar elke overtreding is er natuurlijk een te veel.”

Resultaten

Tijdens de controleactie voerden de partij en een zogenaamd zero tolerance beleid door overtredingen direct te beboeten. De resultaten zijn:

HTM

94 overtredingen voor het niet hebben van een geldig vervoersbewijs.

Politie

10 overtredingen voor onder andere geen geldig legitimatiebewijs kunnen tonen.

Verder heeft de politie 5 verdachten aangehouden, waarvan 1 verdachte nog een openstaande boete had en 1 verdachte drugs bij zich had. Ook de teams van WAS deden aan de actie mee. Zij surveilleerden in de aangrenzende wijken.

Handhaving

1 overtreding voor rijden met scooter op trottoir.

Op en rond haltes

De actie vond plaats op en rond de haltes van de RandstadRail Zoetermeer, met de focus op de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, Seghwaert, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast. Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad staat op www.zoetermeerveilig.nl.

Reactie achterlaten