Grootscheepse controleactie in de voertuigen van de RandstadRail Zoetermeer

Op vrijdag 11 december hielden HTM, politie, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie in de voertuigen van de RandstadRail en op en rond de perrons in Zoetermeer.

De actie duurde van 14:30 tot 22:00 uur. Daarna werd de actie in een klein verband voortgezet om ook in de uitgaansuren te controleren. In totaal werden 3.863 passagiers gecontroleerd. In totaal waren er 171 overtredingen. 157 passagiers hadden geen geldig vervoersbewijs. Het percentage zwartrijders komt daarmee op 4,1%.

Burgemeester Aptroot: “Het aantal zwartrijders is iets toegenomen ten opzichte van vorige keren. Verder is de avond rustig verlopen. Het geeft aan dat de controleacties nodig zijn. Wij gaan daarom ook komende jaren door met deze acties op onverwachte momenten.”

Resultaten

Tijdens de controleactie voerden de partij en een zogenaamd zero tolerance beleid door overtredingen direct te beboeten. De resultaten zijn:

HTM

157 Overtredingen voor het niet hebben van een geldig vervoersbewijs.

Vijf overtredingen voor onder andere eten en drinken in de trams.

Politie

Zes overtredingen voor onder andere geen geldig legitimatiebewijs kunnen tonen en belediging.

Handhaving

Drie overtreding voor onder andere rijden met scooter op trottoir. De teams van WAS deden aan de actie mee. Zij surveilleerden in de aangrenzende wijken.

Op en rond haltes

De actie vond plaats op en rond de haltes van de RandstadRail Zoetermeer, met de focus op de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, Seghwaert, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast. Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad staat op www.zoetermeerveilig.nl.

Reactie achterlaten