Frequente reiziger is dit jaar duurder uit

Het was even schrikken voor frequente Randstadrailreizigers met een maandabonnement. Waar zij vorig jaar nog 99 euro afrekenden voor hun vervoersbewijs, is dat bedrag sinds 1 januari opgelopen tot 108 euro. Dat is een prijsstijging van bijna 10 procent, terwijl de kilometerprijs voor losse ritjes slechts 1,2 procent is gestegen. Op jaarbasis betekent dit dat houders van een abonnement meer dan honderd euro extra kwijt zijn. De opvallende stijging van de maandabonnementen heeft volgens de Metropoolregio te maken met het naderende afscheid van de maandabonnementen.

“In 2014 hebben wij besloten om afscheid te nemen van bijna alle bestaande abonnementsvormen, om het voor de reizigers overzichtelijk te houden”, legt een woordvoerster van de Metropoolregio uit. “De enige regeling die wij nog wel in stand hebben gehouden is het abonnement van Randstadrail tussen Den Haag en Zoetermeer.” Volgens de Metropoolregio is het de bedoeling dat er ook een einde komt aan het maandabonnement van Randstadrail.

Volgend jaar kunnen reizigers voor het laatst een maandabonnement aanschaffen voor de ritjes tussen Zoetermeer en Den Haag, daarna moeten zij overstappen op een regio-abonnement. Hierbij betalen de gebruikers van het openbaar vervoer voor het reizen binnen een bepaalde regio. Ze kunnen dan kiezen of ze tram of bus nemen.

Prijsstijging

De prijs voor deze abonnementsvorm ligt wel een stuk hoger dan die van de maandkaarten voor Randstadrail. Momenteel betalen reizigers 117 euro om een maand lang onbeperkt tussen Zoetermeer en Den Haag te kunnen reizen. “Daarom hebben wij in 2014 besloten om de prijzen naar elkaar toe te laten groeien”, aldus de woordvoerster van de Metropoolregio. “Dat is de reden voor deze prijsstijging, die ook het komend jaar wordt doorgezet. Die beslissing kreeg destijds overigens een positief advies van de consumentenorganisatie.”

De abonnementen van Randstad- rail tussen Zoetermeer en Den Haag zijn de enige in de regio die flink in prijs zijn verhoogd. De HTM laat weten dat de prijzen voor alle andere abonnementen met 1,2 procent zijn verhoogd. Dat is gedaan om de bedragen te laten meegroeien met met de verhoging van het kilometertarief.

Reactie achterlaten