Geen trams door aanbrengen geluidwerende maatregelen

Er lijkt een einde te komen aan de geluidsoverlast van RandstadRail in Oosterheem. Omwonenden ondervinden al jaren klachten.

De afgelopen tijd zijn er diverse proefopstellingen geplaatst en één van de maatregelen blijkt afdoende. Bij de maatregel wordt aan de zijkant van de rails een boog met geluidwerend materiaal geplaatst. Ook in het midden komt een geluidwerende plaat. “Wanneer de maatregel over het traject kan worden geïnstalleerd hangt af van de leverancier”, zegt wethouder Marc Rosier. “Als de materialen snel worden geleverd dan kunnen ze nog voor de zomer worden geïnstalleerd. Anders wordt het september/oktober. We hebben namelijk van de HTM twee momenten gekregen waarop de werkzaamheden kunnen plaatsvinden.” Rosier is blij dat de geluidsoverlast straks verleden tijd is. “Natuurlijk zal je altijd wel iets blijven horen maar het geluid blijft straks gelukkig wel binnen de normen”, aldus wethouder Rosier.

De HTM gaat een stuk van de RandstadRail lijn 4 in Oosterheem aanpakken. Dit om de geluidshinder terug te dringen. In de weekenden van 16 en 23 juli is er hierdoor geen reizigersvervoer mogelijk. De HTM zet dan ook vervangend vervoer in.

Bewoners klagen al lange tijd over de geluidshinder. In 2014 is dit onderzocht en is gebleken dat de norm overschreden werd. De HTM is vanaf 2015 bezig om maatregelen te treffen. Met een financiële steun van de Metropoolregio van twee miljoen euro komt er geluiddempend materiaal. Deze zal aangebracht worden tussen de rail en naast de rails. Eerder is hiermee al een geslaagde proef gedaan.

Het gaat om het traject Willem Dreeslaan – Oosterheem – Javalaan.

De HTM liet weten dat niet zij, maar de gemeente Zoetermeer de werkzaamheden gaat uitvoeren. Dit mits alle benodigde materialen voor handen zijn. Omwonenden zijn blij met deze aanpassing en hopen dat zij over twee weken veel minder RandstadRail horen.

In het weekend van 16 en 17 juli en het weekend van 23 en 24 juli zal de reiziger gebruik kunnen maken van de bussen die de HTM inzet als vervangend Hierdoor rijdt tram 4 in beide weekenden de route van tram 3 naar Centrum West. Er rijdt een vervangende bus 34 tussen de halten Javalaan en Seghwaert.

Reactie achterlaten