HTM moet op tijd en met minder storingen rijden

Dat blijkt uit het nieuwe contract dat de Haagse vervoerder vandaag heeft afgesloten met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Voor een bedrag van 2 miljard euro mag de HTM de komende tien jaar de tram en Randstadrail door de Haagse regio rijden. maar daarvoor moet de vervoerder dus wel wat terug doen. Zo moet het waarderingscijfer van reizigers voor tram en RansdstadRail naar een 7,8 (is nu 7,3). Ook mogen de voertuigen minder vertraging hebben en het aantal storingen moet verminderd.

HTM-directeur Jaap Bierman denkt niet dat deze eisen te hoog zijn gegrepen. “Het zijn allemaal veranderingen die we de afgelopen jaren al in gang hebben gezet. Als we deze lijn doorzetten, kunnen we hier moeiteloos aan voldoen.”

Bezuinigen

Een andere eis is dat de HTM de komende jaren 55 miljoen euro moet bezuinigen. “We gaan het efficiënter aanpakken,” zegt Bierman. “We bestuderen nog hoe we het exact gaan vormgeven, maar ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken.” Bierman zegt niet te verwachten dat de bezuinigingen leidt tot gedwongen ontslagen. “Maar beloven kan ik niets.”

Het HTM-personeel houdt intussen z’n hart vast. “Natuurlijk zijn we blij dat ons bedrijf de tram mag blijven rijden,” zegt OR-voorzitter Leo Donk. “Maar die bezuinigingen blijven we met argusogen volgen. Als we straks met minder mensen hetzelfde moeten doen, leidt dat ongetwijfeld tot meer werkstress. En dat kan leiden tot een hoger ziekteverzuim. Als je dan per saldo dezelfde kosten hebt, komt het alsnog als een boemerang bij je terug.”

Gevochten

Voorlopig is Donk blij dat het contract door de overheid onderhands aan de HTM is gegund. “Hier hebben we als personeel jarenlang voor gevochten. Maar pas op: er is nog een bezwaarprocedure. Als commerciële partijen alsnog een zaak aanspannen, moeten we misschien alsnog terug naar de tekentafel.”

Natuurlijk kwam ook de HTM-aandelenverkoop van de NS aan de gemeente ter sprake. In drie jaar tijd gaat de HTM van de gemeente naar de NS en weer terug. Voelt HTM-directeur Bierman zich niet een speelbal? “Nee, zo ervaar ik het niet. Wij blijven immers ook in de toekomst intensief samenwerken met de NS, bijvoorbeeld door het afstemmen van de dienstregelingen.” Over het eventueel mislopen van investeringen, wilde Bierman niets kwijt. “Dat is aan de gemeente Den Haag.”

De metropoolregio evalueert over drie jaar de prestaties van de HTM. Indien nodig wordt dan het contract aangepast. Als het bedrijf slecht presteert moet een boete betaald worden. Bij goede prestaties volgt een bonus.

Reactie achterlaten