Controleactie 9 september

Op vrijdag 9 september hielden HTM, politie, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie in de voertuigen van de RandstadRail en op en rond de perrons in Zoetermeer. De actie duurde van 14.30 tot 21.00 uur. 1602 passagiers werden gecontroleerd. In totaal waren er 64 overtredingen. 56 passagiers hadden geen geldig vervoersbewijs. Het percentage zwartrijders komt daarmee op 3,5 %. Bij een vergelijkbare actie in juni van dit jaar was dit nog 6,7 %.

Burgemeester Aptroot: “Deze gecombineerde actie van politie, HTM en gemeente is nodig om mensen scherp te houden op hoe je je gedraagt in het openbaar vervoer. Helaas blijft het percentage zwartrijders nog steeds rond de 3,5 %, hoewel we in juni een eenmalige uitschieter naar boven hadden. Veiligheid houdt ook in dat iedereen zich aan de regels houdt: dat je betaalt voor je rit en je gedraagt in het openbaar vervoer”.

Resultaten

Tijdens de controleactie voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance beleid door overtredingen direct te beboeten. De resultaten zijn:

HTM – 56 overtredingen voor het niet hebben van een geldig vervoersbewijs.

-1 overtreding voor eten/drinken in de RandstadRail

Politie – 7 overtredingen voor o.a. geen legitimatiebewijs kunnen tonen.

Op en rond haltes

De actie vond plaats op en rond de haltes van de RandstadRail Zoetermeer, met de focus op de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, Seghwaert, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast. Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad staat op www.zoetermeerveilig.nl.

Reactie achterlaten