Onverwachte grote controleactie op RandstadRail

Op vrijdag 16 december hielden HTM, politie, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie in de voertuigen van de RandstadRail en op en rond de perrons in Zoetermeer. De actie duurde van 14.30 tot 21.00 uur. In totaal zijn 2002 passagiers gecontroleerd, daarvan hadden 49 passagiers geen geldig vervoersbewijs. Het percentage zwartrijders komt daarmee op 2,4%.

Burgemeester Aptroot: “Het percentage zwartrijders is nog niet eerder zo laag geweest. Dat is goed nieuws. Ook volgend jaar blijven wij met deze controleacties inzetten op het verder terugdringen van zwartrijden.”

Resultaten

Tijdens de controleactie voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance beleid door overtredingen direct te beboeten. De resultaten zijn:

HTM: 49 overtredingen voor het niet hebben van een geldig vervoersbewijs.

Handhaving: 2 overtredingen voor onder andere nuttigen van alcohol.

Politie: De politie heeft twee verdachten aangehouden voor onder andere niet kunnen tonen van geldig legitimatiebewijs.

Op en rond haltes

De actie vond plaats op en rond de haltes van de RandstadRail Zoetermeer, met de focus op de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, Seghwaert, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast. Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad staat op www.zoetermeerveilig.nl.

Reactie achterlaten