Alle bussen krijgen één kleur

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft nieuwe eisen ontwikkeld voor het busvervoer in de regio. De bedoeling is dat zowel de bussen in Den Haag, Rotterdam, Voorne-Putten en Haaglanden zich straks aan die eisen gaan houden. Het gaat in totaal om zo’n vijfhonderd bussen.

De bedoeling van de plannen is dat de reizigers het busvervoer in de regio als één systeem ervaren. Daarom moeten alle organisaties goed samenwerken met elkaar en dat is ook de reden dat alle voertuigen, afgezonderd de voertuigen van R-Net (de Randstadrail van Den Haag naar Rotterdam) in één herkenbare kleurstelling zullen worden uitgevoerd. Welke kleuren dat precies zullen zijn, is nog niet duidelijk. In Den Haag rijden de bussen in het beige-rood van HTM.

Dat heeft de Metropoolregio Rotterdam Den Haag besloten. De komende jaren worden de busconcessies in de stad Den Haag en die van het streekvervoer in Haaglanden opnieuw aanbesteed. De Metropoolregio wil dat alle bussen in dezelfde ‘huisstijl’ gaan rijden. In welke kleurstellingen deze stijl wordt uitgevoerd, is nog onduidelijk.

Wel is al bekend dat er ook een aantal bussen in het rood-zwart gaat rijden, gelijk aan de kleuren van de nieuwe stadstrams in Den Haag. Deze kleuren horen bij R-net, een concept waarmee de Metropoolregio wil uitstralen dat het om ‘kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer’ gaat. Het betreft de huidige lijn 36 van Den Haag Leyenburg via Naaldwijk naar Schiedam en de huidige lijn 55 van Delft naar Zoetermeer.

De Metropoolregio stelt flinke eisen aan de nieuwe vervoerders. Zo moet de klant aan het einde van de concessieperiode het openbaar vervoer waarderen met een 7,8. De bussen zelf moeten klimaatvriendelijk zijn. De Metropoolregio wil dat alle bussen in de toekomst volledig uitstootvrij zijn.

Het waarderingscijfer moet naar een 7,8

Momenteel wordt het openbaar vervoer in de regio gewaardeerd met zo’n 7,5 gemiddeld, op het ene gebied wat lager dan het andere. De metropoolregio wil dat cijfer omhoog krijgen naar een 7,8 als gemiddelde eindcijfer.

Alle bussen gaan naar 100% zero emissie

Duurzaamheid is ook een belangrijk punt voor de metropoolregio. De bedoeling is dat het busvervoer in de komende jaren streeft naar 100% zero emissie.

Snel, betrouwbaar, comfortabel en frequent

De bedoeling van het zogenoemde ‘programma van eisen’ is dat reizigers op deze manier kunnen rekenen op frequent OV, een betrouwbare dienstregeling, actuele reisinformatie en bussen die voor iedereen goed toegankelijk zijn. De gemeenten, vervoerbedrijven, consumentenorganisaties en anderen hebben tot 11 januari de tijd om op de plannen te reageren. Daarna wordt er een definitief plan van eisen opgesteld en dan kan het busvervoer worden aanbesteed. Voor Den Haag eindigt de huidige concessie in december 2019.

Mensen die vinden dat de eisen voor de vervoerders strenger moeten zijn, hebben tot half januari de tijd om te reageren. Daarna treedt de aanbestedingsprocedure in werking. Het streekvervoer in de regio Haaglanden is nu nog in handen van Veolia. Vanaf december gaat dit op in de nieuwe eigenaar Connexxion. Het stadsvervoer wordt uitgevoerd door de HTM.

Reactie achterlaten